„Planeta Maimuţelor: Revoluţie” a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american

Dawn Of The Planet Of The Apes

Lungmetrajul SF „Planeta Maimuţelor: Revoluţie/ Dawn of the Planet of the Apes”, produs de studiourile Fox în 3D, a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american cu încasări de 73 milioane de dolari.

Regizat de Matt Reeves, filmul „Planeta Maimuţelor: Revoluţie” îl prezintă în rolul principal pe Andy Serkis, care revine în rolul lui Caesar, o maimuţă evoluată genetic, liderul unei armate de maimuţe şi primate care s-au refugiat în pădurile din jurul oraşului San Francisco. Atunci când primatele sunt ameninţate de un grup de oameni, supravieţuitori ai unei epidemii care a făcut ravagii pe plan mondial în urmă cu 10 ani, în ambele tabere apar grupări profund divizate, care cer fie reinstaurarea păcii, fie declanşarea unui război care să determine specia dominantă de pe Terra. Filmul îi mai are în distribuţie pe Gary Oldman, Keri Russell, Jason Clarke, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Enrique Murciano şi Kirk Acevedo.

Acest film SF, produs cu un buget de 170 de milioane de dolari, a fost lansat la trei ani după precedentul lungmetraj din serie, „Planeta Maimuţelor: Invazia”, care a avut premiera în august 2011. Acel film, regizat de Rupert Wyatt, a obţinut încasări de 481,8 milioane de dolari pe plan mondial.

Filmul SF „Transformers: Exterminarea”, regizat de Michael Bay, a pierdut poziţia de lider pe care a ocupat-o două săptămâni în box office-ul nord-american şi a coborât pe locul al doilea cu încasări de 16,5 milioane de dolari. După evenimentele din „Transformers 3”, rasa umană încearcă să se refacă, iar Autoboţii şi Decepticonii au dispărut cu toţii de pe faţa Pământului. Însă un grup influent de oameni de afaceri şi cercetători, convinşi că este cazul ca oamenii să înveţe ceva din incursiunile Transformerilor pe Terra, forţează limitele tehnologiei dincolo de ceea ce poate fi controlat, în vreme ce Pământul devine centrul de interes al unei ameninţări străvechi a Transformerilor. „Transformers: Exterminarea” este parţial filmat în China, în regim de coproducţie între Paramount Pictures şi compania chineză de stat China Movie Channel. Pe lângă distribuţia hollywoodiană – Nicola Peltz, Jack Reynor, Sophia Myles, Stanley Tucci şi Kelsey Grammer -, în film au jucat şi actori din China, printre care Li Bingbing.

Filmul de animaţie „Cum să îţi dresezi dragonul 2/ How to Train Your Dragon 2”, de Dean DeBlois, se menţine pe locul al cincilea în clasament, cu încasări de 5,8 milioane de dolari. Au trecut cinci ani de când vikingii şi dragonii trăiesc în bună pace pe insula Berk. În timp ce prietenii lor se întrec în curse pe dragoni, Sughiţ (cu vocea lui Jay Baruchel) şi Ştirbul (cu vocea lui Jonah Hill) cutreieră cerurile, călătorind unde nimeni din neamul lor n-a mai ajuns. Una din aventurile lor îi aduce la o peşteră plină de dragoni sălbatici conduşi de un lider misterios, iar pacea este din nou pusă în pericol. Sughiţ şi Ştirbul trebuie iarăşi să lupte pentru ceea ce cred, dându-şi seama că numai împreună au puterea de a schimba odată pentru totdeauna viitorul oamenilor şi al dragonilor deopotrivă. Printre actorii care asigură vocea personajelor din acest film se numără Gerard Butler (Stoick cel Mare), Kristen Wiig (Ruffnut), Cate Blanchett (Valka) şi Djimon Hounsou (Drago Bludvist).

Filmul „Maleficent”, cu Angelina Jolie în rolul principal, a coborât o poziţie şi a ajuns pe locul al optulea, cu încasări de 4,1 milioane de dolari. Pelicula, regizată de Peter Stromberg, reprezintă o ecranizare live-action a celebrului basm „Frumoasa din pădurea adormită”, prezentat din punctul de vedere al personajului negativ. Frumoasa şi tânăra Maleficent (Angelina Jolie) trăieşte o viaţă idilică în regatul ei acoperit de păduri, visând să devină o puternică zână bună. Dar într-o bună zi, armata unui rege invadator îi atacă semenii şi o trădare de temut face inima zânei să se transforme în piatră. Câţiva ani mai târziu, mânată de setea de răzbunare, Maleficent va arunca un crunt blestem asupra Aurorei (Elle Fanning), fiica succesorului la tron al regelui ce i-a pustiit regatul, dar, pe măsură ce Aurora creşte, vrăjitoarea începe să se întrebe dacă nu cumva aceasta deţine cheia unui viitor paşnic al întregului ţinut.