Primul weekend Anim’est 2014

Minimest (1)O armată de oiţe roz sunt pregătite să pună pe fugă griul, frigul şi amorţeala de toamnă: începe a noua ediţie Anim’est! Fani ai animaţiei, pregătiţi-vă să vă re:animaţi agendele, urmează o trecere în revistă a highlighturilor din primul weekend al festivalului:

Anul acesta, Minimest, secţiunea specială dedicată copiilor, dă tonul proiecţiilor. Cei mici sunt aşteptaţi în număr cât mai mare vineri, de la ora 10.00, la Cinema Studio, unde vor avea parte de Pim şi Pom, marea aventură ( r. Gioia Smid), iar de la ora 12.00, vor putea să vadă Freddy, faţă de broscoi (r. Peter Dodd).

De la 14.30, Profeţia broaştelor, animaţia franceză semnată Jacques-Rémy Girerd, invitatul special la cea de-a noua ediţie Anim’est, şi produsă de Folimage, îi aşteaptă pe prichindei la Cinema Elvira Popescu.

Vineri, pe înserat, a noua ediţie Anim’est se deschide oficial cu animaţia The Boxtrolls, cel mai recent proiect de anvergură al renumitului studio american Laika, ce va fi proiectat în premieră în Europa de Sud-Est pentru publicul Anim’est cu sprijinul distribuitorului RoImage. Deschiderea oficială are loc începând cu ora 18.30 la Cinema Studio şi continuă cu încă o proiecţie a filmului, la ora 21.00. După proiecţie, publicul e aşteptat în a treia locaţie a festivalului, Re:Animation Hub, la Carol 53, la o petrecere animată muzical de Casetofoane.

Sâmbătă începe în forţă cu noi animaţii pentru copii: primul calup de scurtmetraje din competiţia Minimest va fi proiectat la Cinema Studio, de la ora 10.00, urmat, la 12.00, de lungmetrajul Mama mea este în America şi l-a întâlnit pe Buffalo Bill, iar de la 14.30, la Cinema Elvira Popescu va fi proiectat Mia şi Migou, încă o animaţie din portofoliul lui Jacques-Rémy Girerd.

Primul weekend al festivalului îl readuce în faţa publicului bucureştean pe Bill Plympton, unul dintre cei mai celebri animatori americani, supranumit regele animaţiei independente. Sâmbătă, de la ora 14.00, la Cinema Studio va fi proiectată o retrospectivă specială a primelor filme de scurtmetraj din cariera sa. Programul Plymptoons: The Complete Early Works Of Bill Plympton, va cuprinde, începând cu experimente din studenţie, fragmente scurte animate, spoturi şi reclame, până la hituri de scurtmetraj care i-au adus faima internaţională. Programul dedicat lui Plympton continuă la Cinema Studio cu lungmetrajele The Tune / Melodia (1992), de la ora 16.00, şi Cheatin’ / Amanţii electrici (2013), de la 18.00.

Ziua de sâmbătă aduce şi primele calupuri de scurt-metraje din competiţia Animash, spectatorii fiind invitați să voteze filmele preferate pentru Premiul publicului. Acestea vor fi proiectate, pe rând, la Cinema Elvira Popescu, de la 18.30 şi de la 20.30.

Pe seară, două proiecţii speciale în agenda festivalului aşteaptă publicul la Cinema Studio: de la 20.00, 50 Years of Pink!, un program celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată Pantera Roz, cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă a simpaticei feline, iar de la 22.00, Trippy Animation Night, o noapte de filme ciudate, malefice, perverse, sau pur și simplu nepotrivite, scoase de curatorul și colecționarul olandez Michael Helmerhost din arhive numai de el știute. Noaptea continuă, la Re:Animation Hub, cu o petrecere cu dress code: pink, la care inserţiile tematice de saxofon şi ritmuri de funk & disco vor fi asigurate de cei de la Nicecream.fm.

Duminică, programul de la Cinema Studio debutează cu al doilea calup de scurtmetraje din secţiunea Minimest, de la 10.00, şi continuă cu noi lungmetraje dedicate celor mici, precum Albinuţa Maya – Filmul, de la ora 12.00, şi Minuscule: Valea furnicilor pierdute, de la 16.00. Misterele planetei mele, un program special marca Girerd, vine în completarea secţiunii, de la ora 16.00, la Cinema Elvira Popescu.

Duminică vizionăm noi lungmetraje din fructuoasa carieră a lui Plympton: Idiots and Angels / Idioţi şi îngeri (2008), I Married A Strange Person / Soţul meu e un ciudat (1997), Mutant Aliens / Mutanţi extratereştri (2001) şi Hair High (2004). Iar pentru ca experienţa să fie completă, publicul e invitat să participe, în limita locurilor disponibile, la masterclassul de animaţie pe care celebrul animator îl va ţine la Cinema Elvira Popescu, de la ora 12.30.

Alte două titluri de neratat, duminică, aparţin secţiunii Animash, din afara competiţiei: Jack et la mécanique du coeur / Jack şi mecanica inimii, (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla), un lungmetraj de animaţie ce abundă de romantism macabru à la Tim Burton, ce va fi proiectat la Cinema Studio, de la ora 18.00, şi The Wind Rises/Se-nalţă vântul, ultimul lungmetraj de animaţie din cariera celebrului regizor japonez câştigător al premiului Oscar, Hayao Miyazaki, proiectat şi el la Studio, de la 20.00.

Weekendul se încheie cu o petrecere la Re:Animation Hub marca Origami Sound, cu CALAMANSI şi HERNE.