Radu Arsith, specialist in realizarea efectelor vizuale, a acordat un interviu pentru proanimatie.ro. Numele sau se regaseste pe genericele filmelor: Pixels, Avengers: Age of Ultron, Capitanul America: Razboinicul iernii, Iron Man: Omul de otel 3, Omul Furnica, etc.
Te rog sa vorbesti despre efecte speciale si efecte vizuale.
Hai sa luam o scena ca exemplu: o cladire explodeaza in spatele uni actor care merge spre camera (clasic).
Efectele speciale din scena asta sunt: explozia si distrugerea cladirii, ambele sunt elemente reale, facute pe setul de filmare.
Efectele vizuale sunt aplicate dupa filmare:
– inlocuim explozia filmata cu una mai mare si dramatica, refacuta total in CG
– adaugan si mai multe detalii la cladirea care e distrusa
– adaugam si slow-motion, sa fie dramatic
– daca nu ne place cum a jucat actorul, il inlocuim si pe el cu o versiune digitala care o sa faca exact ce vrem noi.
Mai in gluma, mai in serios, cam asta este diferenta intre efecte speciale si cele vizuale. Efectele vizuale au devenit o parte critica in filmele din ziua de azi. Efectele speciale sunt folosite din ce in ce mai putin.
Majoritatea filmarilor sunt efectuate in fata unui panou verde sau albastru – aceste panouri urmand sa fie inlocuite cu efecte vizuale. Practic nici nu ar mai fi nevoie de explozia reala de pe setul de filmare daca actorul ar fi filmat cu un panou verde in spatele lui.
Vorbeste-mi despre munca ta la filmele la care ai participat.
Munca mea a constat in a modela si textura si, mai tarziu, de a supraveghea modelarea si texturarea obiectelelor necesare pentru aceste filme.
Cum arata o zi de lucru la tine?
Imi incep toate zilele de munca cu a cana de cafea 🙂 Este momentul in care se contureaza strategia pentru ziua respectiva. Incep sa imi vizitez colegii din diferite depatamente si discutam despre ce e de facut, daca sunt probleme tehnice sau artistice, stabilim cum le rezovam si cam asta e prima parte a zilei. Sunt momente cand trebuie sa execut ceva rapid pentu alte departamente. In general trebuie sa ma asigur ca toate departamentele au tot ce le trebuie sa poata sa-si duca treaba la final. Este solicitant si toata lumea contribuie cat de bine se poate. La final cea mai mare satisfactie este multumirea clientului atunci cand ii prezentam rezultatele…. iar noi toti ne retragem victoriosi intr-un pub.
In ce a constat munca ta la ultimul film Captain America?
Pentru Captain America am fost responsabil de supervizarea procesului de modelare, textura, rigging si look development pentru modelele 3D.
Ai avut ocazia sa te intilnesti cu Sebastian Stan si cu regizorii filmului?
Din pacate, nu.
Ce parere ai despre film?
Mi-a placut foarte mult. Am fost putin sceptic, dar dupa ce l-am vazut am ramas profund inpresionat de tot ce s-a realizat. Actiunea si povestea au fost frumoase, cu intorsaturi neasteptate.
A fost o surpriza si pentru tine cind ai vazut ca este mentionat Bucurestiul in film?
Da, a fost o surpriza placuta, mai ales ca am fost implicati in acea secventa: incepand cu apartamentul lui Bucky la saritura epica de la balcon si in cele din urma la urmarirea din tunel.
Ce au spus colegii tai cind au aflat ca esti roman? Au inceput sa te intrebe de Bucuresti si Romania? 🙂
Colegii mei nu au fost surprinsi ca eu sunt roman, dar au fost foarte surprinsi cind au aflat ca Sebastian Stan este roman. Eu am fost surprins sa-l aud pe domnul Sebastian vorbind in film in romaneste 🙂
Ce sfaturi ai pentru tinerii romani care vor sa lucreze in industria animatiei si a efectelor vizuale?
Industria efectelor vizuale este minunata, plina de provocari si creativitate. Sfatul meu este sa fiti mereu curiosi.