Stirile industriei filmului de animatie

– Scurtmetrajele de animatie „Monolog” (1983, Animafilm, regizat de Zoltán Szilágyi Varga) si „Nodul gordian” (1979, Animafilm, regizat de Zoltán Szilágyi Varga) sunt online pe contul de Facebook al regizorului.

„Critica momentului, ca şi juriile unor festivaluri internaţionale, l-au promovat drept şef al plutonului optzecist pe Zoltán Szilágyi (Varga), autorul a trei filme unitare stilistic, reverberaţii vădite ale valurilor înspumate ale postmodernismului ce făcea pe atunci epocă… Nodul gordian (1979) şi Arena (1981) folosesc drept laitmotiv al depersonalizării transmisia TV a unui spectacol (tăierea binecunoscutului nod) sau lupta dintre un obosit cavaler şi un balaur de mucava. Sugestia este a trăirii intermitente, a inexistenţei unui sentiment autentic, în cele din urmă a unei imense deriziuni (huiduirea histrionului în primul film, iar în cel de-al doilea sinuciderea balaurului, urmată de spargerea ecranului de televizor şi de revenirea la desuetul aparat fotografic, ce falsifică şi el realitatea până la caricatural). O bună ştiinţă a mizanscenei se face simţită cu precădere în Monolog (1983), unde atenţia migrează simultan spre doi centri de interes care secţionează cadrul: o jumătate aparţine realităţii, receptată însă tot intermediat (printr-o fereastră) şi o altă jumătate revine oniricului, cu funcţie de autoportret spiritual (mai mult, autorul se desenează chiar pe sine), mergând până la subliminal (pasărea strivită în palmă).

Spre a-şi asigura reuşita, Szilágyi a ştiut să mobilizeze mai multe atuuri: dominanta de culoare sepia, cu atributele sale de îmbătrânire artificială; scenografia construită sumar, din umbre ce conferă senzaţia de stranietate; nu în ultimul rând, coloana sonoră în care zgomotele cotidiene se întrepătrund cu muzica lui Octavian Nemescu, ale cărui sonuri dau dimensiunea unui grotesc cult. Toate acestea capătă coordonatele unei formule, astfel încât Nodul gordian, Arena şi Monolog alcătuiesc un triptic ce poate fi privit ca un singur film. În momentul în care lumea animaţiei româneşti aştepta că Szilagyi să confirme startul lansat şi să-şi redimensioneze ecuaţia, el a preferat să ne lase cu amintirea acestui ,,solo”, stabilindu-se peste Tisa, la Kecskemét. Aici a reușit o carieră de succes în festivaluri internaționale. Încununată cu premiul Béla Balázs. Organizând în anul 2001 la Trieste retrospectiva animației românești, am constatat de câtă apreciere s-au bucurat filmele maghiare ale lui Szilágyi din medalionul său paralel și am încercat un sentiment hibrid, de regret și mândrie” (Dinu-Ioan Nicula, Un istoric al animatiei romanesti de pana la 1989)

– Scurtmetrajul de animatie Splendida Moarte Accident/ The Blissful Accidental Death, premiat la Annecy, Hiroshima, Animateka, Cinanima si Anim’est, este online pe Vimeo. Cititi cronica de film aici.

Script: Sergiu Negulici, Ioana Nicoară, Manuela Marcovici
Animation: Sergiu Negulici, Ioana Nicoară, Manuela Marcovici, Ruxandra Corduneanu, Anca Laura Adascăliței, Lu Pop, Răzvan Diț, Alex Boncea
Music: Vlaicu Golcea
Sound design: Tudor Petre
Foley artist: Sebastian Zsemlye
Producer: Adriana Ionică
Produced by Reniform Production, Abis Studio
Scurtmetrajul a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), cu suma de 485.000 lei.

– Netflix a anulat serialul Daredevil, prima dintre productiile Marvel care a avut premiera pe platforma de streaming, dupa trei sezoane. Serialul, cu Charlie Cox in rol principal, este al treilea Marvel care a fost anulat de Netflix in ultimele saptamani, dupa Iron Fist si Luke Cage.

– AT&T, compania care a achizitionat Time Warner, a anuntat ca va lansa propriul serviciu de streaming pentru a concura cu Netflix. Momentan s-a anunțat doar data când va fi lansat, trimestrul patru 2019, fără alte detalii.

Expoziție: Arta în Jocurile Video made in RO
Industria dezvoltatoare de jocuri video este în continuă creștere în România. O industrie creativă care oferă an de an produse culturale ce sunt admirate în toata lumea. În spatele poveștilor și personajelor unice se află artiștii care le-au dat viață.

Vino marți, 4 decembrie, ora 19:00, la Goethe-Institut Bucuresti (Calea Dorobanți nr. 32), pentru a descoperi talentul imens al artiștilor români și potențialul uriaș al game development-ului made în RO.
Expoziția face parte din cadrul Bucharest Gaming Week, al cărui eveniment central are loc pe 8-9 decembrie la Romexpo, Pavilionul B2.

Vor expune:

Adrian Crucean (KillHouse Games) – Door Kickers 2
Adrian Crucean, Elias Frost, Andi Bogaciev (KillHouse Games) – Door Kickers Action Squad
Liviu Boar (Stuck In Attic) – Gibbous: A Cthulhu Adventure
Olga Ciob (Alien Pixel Studios & Square Heads Games) – Unbound
Flaviu Haitonic & Alexandru Munteanu (Breadcrumbs Interactive) – Yaga
Cosmin Podar & Gabriel Tanko ( Rikodu) – Second Hand: Frankie’s Revenge
Alexandra Ujeucă (Bandai Namco) – Outcast Oddysey
Alexandra Ujeucă și Cosmin Genete (Bandai Namco) – Lucrări din portofoliul personal

Intrarea este liberă
Un eveniment sustinut de RGDA – Romanian Game Developers Association si Pattern.

– „Animația este foarte la început în România. Când ești la început, cred că nici nu vezi, nici nu ai criterii. Distanța asta, care e creată de fapt valoric, face mica comunitate de animație să încerce să mă izoleze, pentru că sunt prea departe în reușite”, a declarat Anca Damian pentru Vice.

„Eu sunt mult mai cunoscută în afara României decât în România. În Franța, de exemplu, sunt oameni care vor să facă următorul film de Anca Damian fără să știe scenariul. E adevărat că în România nu am niciun aparat de promovare serios, dar consider că Crulic, de exemplu, a fost foarte neîndreptățit la premiile Gopo. Că pe plan național s-a încercat tot timpul o minimalizare a succesului internațional pe care îl am” (Anca Damian).

Bujor Stefanescu a participat la realizarea serialului de animatie Ciocanitoarea Woody. Mai multe detalii despre serial aici.

– Reniform are reel nou.

– Framebreed si Studioset au realizat genericul pentru serialul Hackerville, difuzat la HBO.

Director: Adrian Aghenitei
Type Design: Iulia Groves
Concept: Adrian Aghenitei , Anton Groves
Editor: Niki Georgiev
Compositing: Calin Bogdacenco, Andrei Goran, Cristian Dorobantu
Miniature set design: Damian Groves, Andy Sinboy Luke
DOP: Tomasz Augustynek, Tudor Panduru, Radu Stefan Fulga
Producer: Dan Mateescu
Production assistant: Simona Macarie, Ana Paun

– Scurtmetrajul lui Matei Branea, Omulan, este pe Amazon.

– In 1976 la solicitarea lui Nell Cobar, Margareta Paslaru a compus muzica pentru doua episoade din serialul de desene animate Mihaela: „Mihaela are probleme” si „Bravo Mihaela”. Puteti asculta aici.

– Incasari record pentru filmul de animatie Ralph rupe netu, in SUA – 55,7 milioane de dolari, in primele trei zile. Noul film de animatie Disney este continuarea lui Ralph strica tot, o comedie inspirata dintr-un joc video popular in anii ’80.

Ralph si Vanellope trebuie sa riste totul, navigand prin lumea necartografiata a Internetului, in cautarea unei piese de schimb, care sa salveze Sugar Rush, jocul video al Vanellopei.

Varati pana peste cap in situatii pe care nu le inteleg, Ralph si Vanellope ajung sa se bazeze pe cetatenii internetului – netatenii – ca sa-i ajute sa-si gaseasca drumul.

Codrina Spataru (sculptor), Claudiu Turcanu (prop modeller), Paul Arion (lead layout artist: MPC) si Ruxandra Cristoiu (compositor: one of us) au participat la realizarea filmului Spargatorul de nuci (2018).

Pro Video a lansat DVD-urile cu franciza ruseasca The Snow Queen/ Craiasa Zapezii. Este vorba despre trei parti – trei DVD-uri. Frozenul rusesc nu se compara cu productia sovietica Craiasa Zapezii din 1957. Dar si asa, noul lungmetraj de animatie rusesc 3D atrage atentia copiilor. Ei se bucura la revederea personajelor din lumea basmelor. Este o ocazie sa-si aduca aminte de povestea scrisa de Hans Christian Andersen.

Popey Marinarul s-a intors 🙂 Are un serial nou pe YouTube. Mai multe detalii aici.

Popeye Marinarul este un personaj celebru de benzi desenate si de desen animat, care a debutat in revista de benzi desenate Timble Theatre, in 1929, ca personaj secundar. Personajul a fost creat de E.C. Segar. Acesta este infatisat ca fiind un marinar musculos, care fumeaza dintr-o pipa grosolana. Mitul spanacului care ii da puteri supraomenesti s-a nascut dintr-o simpla greseala de tipar, conform careia această leguma contine de 10 ori mai mult fier ca in mod obisnuit.

Acesta si-a facut prima aparitie pe marele ecran, alaturi de iubita lui Olive Oyl si rivalul sau Bluto intr-un desen animat Betty Boop din 1933 intitulat chiar Popeye Marinarul, realizat de Fratii Dave si Max Fleischer, cei care vor continua seria de desene animate pana in 1942, cand va incepe perioada Famous Studios (1942-1957).