Stirile industriei filmului de animatie. Trei romani au participat la realizarea filmului Transformers: Rise of the Beasts

– Cristinel Bostan (animation supervisor), Andrei Anghel (environment artist: MPC) si Alexandru Halcescu (senior modeller: MPC) au participat la realizarea filmului Transformers: Rise of the Beasts.

– Serialul original live-action de la Lucasfilm „Star Wars: Ahsoka” va avea premiera pe 23 august pe Disney+. Actiunea serialului este plasata dupa caderea Imperiului si o urmareste pe Ahsoka Tano, fosta cavaler Jedi, in timp ce investigheaza o amenintare emergenta la adresa unei galaxii vulnerabile.

– „In afara de fondurile de la CNC, se mai poate accesa finantare si din alte surse… De la companii private sau agentii media, prin redirectionarea unei taxe din publicitatea TV, la fel Si de la cinematografe, redirectionare In sensul în care banii nu mai merg la fondul cinematografic, ci merg direct catre un proiect ales.”

Mai exista si surse externe de finantare: „MEDIA la nivelul Uniunii Europene si Eurimages – fondul Consiliului Europei), finatari atrase din strainatate prin intermediului co-productiilor internationale (fonduri nationale din alte tari), cat si sume din pre-vanzarea drepturilor de difuzare catre televiziuni si in mediul online…

Filmele comerciale vin insa cu un alt model de finantare, din care statul lipseste. Majoritatea dintre ele se bazeaza pe investitia proprie a celor care le produc si pe fonduri venite de la branduri care au reclame integrate in film. Spre exemplu, investitia in „Taximetristi” a fost de 600.000 de euro si a venit de la fondul creat de producatori (care au fost „angel investors”), branduri cu plasare de produse si alti investitori privati.

Uneori, reclamele pot deveni chiar agresive, „in your face”. De exemplu, in „Teambuilding” avem o scena intreaga in care unul dintre personaje joaca la un cunoscut cazinou online.” (Sursa: Panorama)

– Summer School este o tabara-workshop pentru liceeni dedicata animatiei. Participantii vor petrece o saptamana alaturi de doi traineri romani si un trainer care activeaza în Norvegia.
2-8 iulie
Langa Cluj
Echipamentul, cazarea la pensiune si mesele vor fi asigurate de echipa Incubatorului de Animatie
Inscrierile se fac exclusiv prin Comunitatea Incubatorul de Animatie: incubatoruldeanimatie.ro/alaturate
Selectia se va face in baza a trei lucrari originale (in orice tehnica) si a unui gif animat in bucla (endless loop)
Proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 (EEA and Norway Grants) in cadrul programului RO-CULTURA (Programul RO-Cultura).

– Safe Frame realizeaza efectele vizuale pentru filmul Cravata galbena. Mai multe detalii despre film pe site-ul Radio Romania Cultural.

– Carl’s Date – Trailer. Productie Pixar. Scurtmetraj de animatie.

– Pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a The Walt Disney Company, Walt Disney Animation Studios aduce anul acesta la Festivalul de Film Transilvania o proiectie speciala a 100 Years of Disney Animation – a Shorts Celebration (100 de ani de animatii Disney – omagiu adus scurtmetrajelor). Sursa de inspiratie in acesti 100 de ani au fost fanii si familiile care au indragit Disney. Pentru a celebra acest eveniment, Walt Disney Animation Studios prezinta o serie de lucrari care aduc in prim-plan aceasta inspiratie si creaza amintiri minunate. Selectia a fost realizata de Clark Spencer, laureat de doua ori la Premiile Oscar si Presedintele Walt Disney Animation Studios.

Walt Disney a declarat, la un moment dat, ca spera ca aceasta companie sa „nu piarda niciodata din vedere faptul ca totul a inceput de la un soricel”. Chiar si inainte de lansarea lui Mickey Mouse, totul a inceput, de fapt, cu un scurtmetraj. Publicul va fi rasfatat cu secvente rare de la inceputurile animatiei, pana la introducerea sunetului in film si lansarea lui Mickey Mouse, urmarind o retrospectiva a deceniilor trecute pana la cateva dintre cele mai cunoscute scurtmetraje din prezent. Traditia inovatiei in formatul de scurtmetraj continua si azi in studioul care ii poarta numele, un loc in care Walt Disney si artistii sai au experimentat cu noile tehnologii si tehnici in materie de animatie.

● Sambata, 17 iunie, la ora 12:00, si duminica, 18 iunie, la ora 12:30.

● Cinema Victoria, Bulevardul Eroilor, nr 51, Cluj

● Proiectie a unei selectii de scurtmetraje animate din istoria Walt Disney Animation Studios, prezentata cu tema Disney100, atent selectate de Clark Spencer