Thomas si prietenii sai aniverseaza 65 de ani la JimJam

Thomas si prietenii sai au construit sine spre locatii minunate timp de 65 de ani, acesta fiind un prilej pentru si mai multa bucurie la JimJam! Ca un tribut aniversar, JimJam dedica fiecare seara din septembrie cunoscutului serial pentru prescolari.

Personajele Thomas si prietenii sai au fost favoritele copiilor din intreaga lume de la prima carte publicata in 1945, The Three Railway Engines. Povestile au fost create in Birmingham, Anglia, si narate pentru prima data de reverendul W. Awdry pentru a-l inveseli pe fiul sau cel mic, Christopher, care suferea de rujeola. Reverendul a continuat sa spuna povesti despre locomotive si a construit un tren de jucarie din lemn ce a primit numele de Thomas. El s-a inspirat de suieratul locomotivelor pe care le auzea pe linia Paddinghton-Bristol din apropierea casei si si-a imaginat ca fiecare avea propria personalitate. Acesta a scris apoi povestile pe bucati de hartie si a fost primul care si-a imaginat si a schitat locomotive care aveau fete si atitudini diferite, aducandu-le la viata. Sotia sa a fost cea care l-a convins sa-si expuna ideile unui agent literar.

In 1982, povestile au fost redescoperite de Britt Allcroft, un producator de film care a adus serialul Thomas si prietenii sai la televiziune.

Dupa 65 de ani de ani de la aparitia primei carti, copiii din peste 100 de tari si familiile lor se bucura in continuare de povestile avangardiste. Pentru a descrie in cifre succesul locomotivei Thomas amintim ca au fost vandute peste 200 de milioane de carti, iar website-ul are 3 milioane de accesari lunar.

JimJam este un canal de televiziune pentru prescolari, creat pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani, dar si pentru parintii si ingrijitorii acestora. Cele mai de incredere si indragite personaje pentru copii ies la joaca la JimJam, printre care Thomas si prietenii sai, Bob Constructorul, Pompierul Sam, Barney si Angelina Balerina.