Trofeele Animest și-au găsit câștigătorii! Gala de închidere a celei de-a șaptea ediții a festivalului a avut loc sâmbătă, 13 octombrie, la Cinema Patria.
Trofeul Anim’est merge anul acesta în Belgia. Oh Willy… (r. Emma De Swaef, Marc James Roels, 2012) i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare întrucât este „o realizare minunată care arată exact așa cum se simte: sensibil și tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoții”. Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima vizită la Anim’est, in 2009 ea câștigând mențiunea specială a juriului la categoria film studențesc.
Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, a fost acordat filmului Alois Nebel (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru „povestea puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil”. În lipsa regizorului filmului, a ridicat premiul Vit Prudil, deputy director la Centrul Ceh Bucuresti.
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel, a fost adjudecat de filmul Tatăl/ Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croația-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relații părinte-copil eșuate care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animație: aceea de a face invizibilul vizibil”.
Juriul a acordat două mențiuni speciale pentru Film de Scurt-metraj, pentru Bendito Machine IV (r. Jossie Malis, Spania, 2012), surprinzător de la început până la ultimul cadru și pentru Despre uciderea porcului / About Killing the Pig (r. Simone Massi, Italia, 2011), un film sumbru, plin de emoție umană și premoniție.
Filmul finlandez Roire / Swarming (r. Joni Mannisto, 2011), o fabulă perversă care nu putea fi spusă atât de bine altfel decât prin animație, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc în timp ce Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, a mers în Bulgaria, pentru O zi anunțată / Rew Day (r. Svilen Dimitrov, 2012). Juriul compus din Ullo Pikkov, Elizabeth Harkman și Andrei Gorzo a apreciat povestea construită inteligent și frumusețea desenelor.
Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, a purtat numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filomelor și al festivalului în general. Trofeul a fost oferit de Mădălina Roșca din partea Asociației Make a Point, filmului Hunger (r. Alexei Pătrașcu, 2010).
Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip, a fost acordat clipului Have you seen my sister Evelyn (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru „o tehnică surprinzătoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formația în scenariu, totul într-o animație ingenioasă, cu o idee nouă, simplă, care integrează perfect muzica”, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar s-a dus în Germania (Fish Face, r. Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).
Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj din secțiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Crăciun cu Clopoței / Jingle All the Way (r. Chel White, SUA, 2011).
Premiul Publicului, acordat unui scurt metraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, s-a acordat filmului Cheia lipsă/ The Missing Key (r. Jonathan Nix, Australia, 2011), o poveste emoționantă pusă în imagini spectaculoase și tandre.
La ediția 2012, Anim’est a organizat două ateliere de animație, unul pentru adulți și unul pentru copii, ambele găzduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare. Atelierul pentru adulți a fost susținut de doi traineri de la unul dintre cele mai mari studiouri daneze de animație Tumblehead: Peter Smith și Marcus MØller, iar participanții au realizat un videoclip în cinci zile. La atelierul pentru copii, cei mai tineri animatori, cu vârste între 8 – 13 ani, au avut posibilitatea de a face un film în cinci zile, prin tehnica cut-out, sub îndrumarea unui trainer cu multă experiență, Rebecca Morse. Cele două materiale video au fost extreme de apreciate de spectatori. La fel de apreciat a fost si making of-ul Anim’est 2012, realizat de Anna Florea si Adi Tudose.
După Gala de decernare a premiilor, publicul s-a putut bucura de un spectacol special susținut de Sonja&Band. Noaptea de 13 octombrie este dedicată și petrecerii de închidere a festivalului. Tim Hecker și Environments vor încânta publicul pe ritmuri electronice la Club Control, de la 22.00.
Sound artist-ul canadian Tim Hecker este unul dintre cei mai apreciați și prolifici muzicienii ai stilului electronic din ultimii ani, compozițiile lui au fost descrise de-a lunul timpului ca ”atmosferă structurată”, ”sunetul spectrului color al plăcilor tectonice” sau ”ecoul electronic al catedrelor”. Artistul este apreciat pentru structurile muzicale noi pe care le oferă publicului, dar și pentru claritatea pe care o oferă sunetelor abstracte.
Filmele câștigătoare ale celei de-a șaptea ediții a Festivalului pot fi urmărite duminică, 14 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria.
În perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmărită o selecție de filme de la Anim’est 2012, iar între 1-4 noiembrie, are loc cea de-a doua ediție Anim’est Chișinău.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint.
Program cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri instituţionali: Centrul de proiecte culturale ArCuB, Primăria Bucureşti, Centrul American, Ambasada Americii, Ambasada Regatului Ţarilor de Jos, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti.
Sponsor principal: Tazovski
Parteneri: Sony, Groupama, F64, Noumax, Canyon, Avis, Make A Point, Hub Bucharest, MindShare, Senior Interactive, Ro Image Film Distribution, MediaProDistribution, Transilvania Film, Clorofilm, Uniunea Cineastilor din Romania, Romania Film, Media Image
Sursa foto: Anim’est. Fotografie realizata de Catalin Georgescu
In imagine: Emma De Swaef