Un roman a participat la realizarea lungmetrajului de animatie Tarzan 3D (VIDEO)

afis_Tarzan

Ioan Boieriu a fost Senior Effects Techincal Director la productia Constantin Film Tarzan 3D.

Producatorii europeni incearca sa repete succesul studiourilor Walt Disney, cu Tarzan. Dupa 15 ani de la lansarea primului lungmetraj de animatie inspirat din povestea lui Tarzan scrisa de Edgar Rice Burroughs – un film care seamana mai mult cu productia clasica Disney Cartea junglei, germanii de la Constantin Film il readuc pe Tarzan pe marile ecrane, in format 3D. Regia este semnata de Reinhard Klooss.

Ioan Boieriu a lucrat la aceasta productie ca Senior Effects Techincal Director. „Cind am inceput sa lucrez la film, productia era aproape la final, majoritatea efectelor erau schitate, mai putin explozia ‘vulcanului meteorit’, distrugerea zonei ca urmare a exploziei, citeva elemente atmosferice din pestera si finalizarea imaginii finale ale cascadelor si apei in general”, precizeaza romanul specialist in efecte vizuale.

„Explozia muntelui de meteorit si distrugerea platoului a fost interesanta din punct de vedere al problemelor aparute pe parcurs si al timpului scurt de realizat.” Ioan Boieriu a facut riguri de simulare pentru diferite elemente, precum meteoriti si coada acestuia (foc, fum, particule atmosferice). „Acestea trebuiau pozitionate in fiecare shot si putin manipulate astfel incit sa poti obtine efectul dorit repede. Aceeasi metoda am folosit-o si la impactul acestora cu platoul, plus alte citeva riguri specifice fiecarui shot”, a adaugat Ioan.

„In ceea ce priveste imaginea finala pentru cascade, aportul meu a fost dat de adaugarea unor elemente ce lipseau, elemente ce au imbinat mai bine cascadele si apa cu mediul inconjurator: simulari secundare ale apei, elemente de vapori, de ceata, etc.”, explica Ioan Boieriu pentru animationmagazine.eu.

Tarzan 3D – dublat in romana (VIDEO):

Conform caietului de presa oferit de MediaPro Distribution, reinventarea povestii lui Tarzan, folosind tehnologii elaborate de animatie 3D, la o suta de ani de la crearea sa de catre autorul Edgar Rice Burroughs, a inceput cu Animals United: Echipa Trasnitilor, filmul anterior al lui Reinhard Klooss, scenarist, regizor si producator. In ultima etapa a productiei celui mai sofisticat film german CGI la acea vreme, Klooss a calatorit in Africa pentru a se documenta.

Kulzer descoperise romanul lui Burroughs. L-a citit si si-a dat seama ca povestea originala a lui Tarzan n-a fost niciodata transpusa pe ecran, in ciuda tuturor adaptarilor. „Lupta pentru supravietuire, energia nesecata si credinta in sine si in propria specie fac din aceasta poveste un film de aventura palpitant si inaltator.” – spune Kulzer.

Prima experienta a lui Reinhard Klooss cu animatia computerizata a fost Impy’s Island, a doua animatie computerizata germana, dupa Back to Gaya. A urmat Impy’s Wonderland, apoi Animals United: Echipa Trasnitilor – primul film 3D Stereoscopic european – care a pus fundatia pentru metodele tehnice, administrative si creative folosite la productia Tarzan 3D. Ca si in cazul animatiilor CGI anterioare, Constantin Film a realizat proiectul in colaborare cu studioul de animatie din Hanovra Ambient Entertainment. Iar pentru captarea miscarii, ce urma sa fie tradusa in termeni digitali, realizatorii au apelat la serviciile companiei Metricminds, din Frankfurt.

Vizual, productia germana Tarzan 3D seamana mai mult cu inceputurile animatiei CGI nord americane. Vizual, decorurile sunt reusite. Am avut impresia ca vad jungla din Avatar-ul lui James Cameron 🙂 O jungla cit mai bogata si complexa, cu flori, ferigi, muschi, liane, copaci uriasi, riuri, izvoare, lacuri si cascade. De asemenea, mi-au placut cum arata animalele. Din pacate, personajele umane nu sunt ok. Acestia seamana cu creatiile animate din jocurile video. Lipseste naturaletea in miscarile umane.

Atuul productiei germane este scenariul si efectele vizuale.

Tarzan 3D - dublat in romana

Tarzan 3D - dublat in romana

Fiecare imagine prezenta in film a fost generata pe computer. Avind 88 de minute, filmul contine in jur de 127.000 de imagini individuale si, pentru ca este o productie 3D Stereoscopica, aceste imagini au fost alese dintre 253 000 de cadre. Puterea de procesare a computerelor folosite in productie ajunge la 35 de milioane MHz. 350 de oameni au lucrat timp de trei ani la Tarzan 3D.

Tarzan 3D - dublat in romana

Tarzan 3D - dublat in romana

„De-a lungul unui an, am desenat peste cinci mii de storyboard-uri, intre timp editam si adaugam sunetul. Apoi am petrecut trei luni si jumatate captind miscarile in cel mai mare studio de specialitate din lume, Bavaria Film, cu ajutorul echipei de la Metricminds. Am filmat si actorii, cascadorii si artistii parkour in fata unor fundaluri care corespundeau decorurilor 3D. Am inregistrat miscarile lor cu ajutorul a 70 de camere infrarosu. A treia etapa, editarea miscarii, a durat 12 luni. O echipa de 50 de oameni a transferat miscarile inregistrare actorilor catre personajele animate 3D, a ajustat msşcarile la scara si a orchestrat miscarile camerelor virtuale. De abia dupa asta a inceput procesul de animatie. 120 de animatori, tehnicieni de iluminare si texturare si multi alti oameni creativi din Hanovra si Munchen au lucrat la aspectul filmului, la sunet, dialog si muzica.” (Reinhard Klooss, sursa caietul de presa Tarzan)

Tarzan 3D - dublat in romana

Tarzan 3D - dublat in romana

Tarzan 3D - dublat in romana

Tarzan 3D - dublat in romana