Acasă Interviuri Valeria Podborski din Republica Moldova participa la realizarea productiilor de animatie de...

Valeria Podborski din Republica Moldova participa la realizarea productiilor de animatie de succes din Rusia si Polonia (VIDEO)

1967
0

Am placerea de a prezenta o animatoare frumoasa si talentata din Republica Moldova. Este vorba despre Valeria Podborski. Are un nume interesant, potrivit pentru o artista 🙂 Podborski este un nume polonez. Bunicul ei era din Polonia. Mai multe nu stim 🙂 O puteti intreba personal pe pagina ei pe Facebook.

Valeria a lucrat la studiouri de animatie din Basarabia, Rusia si Polonia. Numele ei se regaseste pe genericele serialelor de animatie: Nicu si Baton (Frimufilms din Chisinau), Basia, Grand Banda, Mami Fatale, Caillou (produse in Polonia), Leo & Tig (realizat de studioul Parovoz din Rusia) si Четверо в кубе/ Patru intr-un cub (productie Parovoz), Мой друг из Тау Кита/ Prietenul meu dIn Tau Kita. De asemenea, Valeria a participat la realizarea scurtmetrajelor de animatie: Uku-Uku’s Enchanted Jungle (Finlanda, regizat de Jaana WAHLFORSS) si Bloomsday (Rusia, regizat de Vova KOMPOTIK).

In prezent lucreaza la studioul de animatie Letko, Polonia.

„Numele meu este Valeria, eu sunt un pictor-animator din Republica Moldova. Cel mai mult am lucrat în cut-out, animație manuală classică și 3D animație.

M-am născut într-o familie de artiști plastici, așa că alegerea profesiei mi-a fost clară din copilărie. Știam de mică că o să desenez și pană in prezent nu-mi pot imagina sa fac altceva. Am studiat la Liceul de Arte, am absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design, specialitatea „Grafică“, dar si programul de master “Design Industrial”.

Animația a apărut în viața mea accidental. La 19 ani, am plecat la St. Petersburg, Rusia, unde mi s-a oferit posibilitatea să-mi încerc abilitățile profesionale. S-a intamplat in 2006. A fost prima mea slujbă în calitate de artist clean-up, ca desenator de animație tradițională. Atunci am hotarat sa-mi indeplinesc visul de a deveini pictor de desene animate.

Mă semnez cu numele Podborski, este ortografia originală poloneza a numelui meu, fără rusificare, toată lumea știe cât de dificil le-a fost polonezilor (și nu numai lor) în timpul și după al doilea razboi mondial. Așadar, am respectat strămoșii și mândria fata de numele familiei mele, care are o istorie dificilă, o parte este acoperită de mister.

Am avut ocazia să trăiesc și să lucrez în Polonia. Primul studiou la care am fost invitata a fost GS Studio (Smacznego Grupa), Studio Gdansk. Am fost foarte fericita să merg acolo. Gdansk este un oraș foarte frumos pe Marea Baltică. În GS Studio am învățat, de exemplu, animația 2D cut-out. Un an mai târziu, mi-a fost încredințată conducerea la realizarea unui proiect. La GS am lucrat la serialele 2D, cum ar fi Basia, Fatale Mami, Caillou, Grand Banda si filmul Uku-Uku’s Enchanted Jungle”

„Am studiat animația cu profesorul de animație român Cristina Zoica Dumitru, în timp ce lucram la Chișinău.

La Moscova am lucrat la Parovoz și 100kwt. Munca în Rusia a fost dificila, noile legi de migrație nu-ti permit să ai drepturi depline ca lucrător in studiourile la care am activat, așa că am decis să plec din Rusia. Mi-a lipsit producția de animație 2D și am început să caut oportunități de progres profesional. M-am intors în Polonia, de data aceasta în Varșovia, unde activez la studioul Letko, particip la două proiecte, despre care încă nu pot vorbi, deoarece acestea sunt în faza de elaborare.

Adeseori sunt intrebată unde e mai bine să traiești – acasă, în Republica Moldova, Polonia sau Rusia? Nu știu răspunsul. Dar stiu sigur că în Moldova este casa mea. Profesia mea îmi dă șansa de a vedea lumea. Imi place sa calatoresc. Sunt fericita”

Sursa foto: pagina personala a Valeriei Podborski de Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here