Acasă Animatia romaneasca VIDEO: 2 animatori români în competiția Anim’est

VIDEO: 2 animatori români în competiția Anim’est

174
0

pinocchio_animest2013 VIDEO: 2 animatori români în competiția Anim’est VIDEO: 2 animatori români în competiția Anim’est pinocchio animest2013Un număr de 1040 de animații din 65 de ţări au fost înscrise anul acesta în competiţiile internaţionale de lungmetraj, scurtmetraj și studențesc și, pentru prima oară în istoria festivalului, doi animatori români se vor afla în cursa pentru Premiul acordat celui mai bun film studenţesc. Anim’est crește, și, o dată cu el, animația românească începe să devină o prezență din ce în ce mai vizibilă.

Competiția Anim’est 2013 aduce toamna aceasta în premieră la Bucureşti cinci titluri proaspete de lungmetraj din crema cremei animației. Nici scurtmetrajele nu sunt mai prejos, cu cele mai noi filme de la studenţi români din străinătate sau foști membri ai juriului. Competiția de anul acesta include și două premiere mondiale.

Din Brazilia vine Uma história de amor e fúria/ Rio 2096: A Story of Love and Fury, câștigător al marelui premiu pentru lungmetraj la Annecy 2013, o poveste de dragoste cu accente SF. Un erou nemuritor e îndrăgostit de Janaína de 600 de ani, iar povestea lor trece prin patru faze ale istoriei Braziliei, ultima parte fiind setată într-un viitor distopic, sumbru, într-o lume răvășită de războaie pentru apă. Regizorul Luiz Bolognesi, cunoscut mai ales ca scenarist al Brainstorm (2001), Ballroom (2007), Birdwatchers (2009) și The Best Things in the World (2010), a trecut la regie cu seria de documentare Lutas.doc (2011).

Producția franceză Le jour des corneilles/ The Day of the Crows, premiată la Namur și selectată la Annecy 2012, este al treilea lungmetraj animat al lui Jean-Christophe Dessaint, fost student la celebra școală de animație Gobelins, după Tous à l’Ouest și Le chat du rabbin. Filmul pornește de la povestea lui Courge, crescut în pădure de un tată gigant, care nu îi permite niciodată să iasă în lumea din afara pădurii, poveste care prinde viață cu voci celebre ca Jean Reno, Isabelle Carré sau Claude Chabrol.

Anim’est 2013 aduce la București prima animație stop-motion 3D din Europa – O Apóstolo/ The Apostle, în regia lui Fernando Cortizo. După Premiul publicului la Annecy 2013, filmul a fost nominalizat la Premiile Goya. Perfect realizat din punct de vedere tehnic, cu un vizual superb, filmul urmărește un evadat de la închisoare care pornește spre Santiago de Compostela în căutarea unei comori ascunse – povestea cu nuanțe horror, plină de ironie, va fi cu siguranță un deliciu pentru fanii lui Tim Burton.

Pinocchio este o reinterpretare italiană a poveștii clasice, în regia lui Enzo D’Alo, cunoscut pentru La gabbianella e il gatto (premiat la Festivalul de film de la Montreal), Momo alla conquista del tempo, Opopomoz. Cu desene pline de culoare, Pinocchio a făcut parte din competiția Annecy și îi va încânta atât pe copii, cât și pe dependenții de animație mai mari.

Și pentru că Anim’est fără animație japoneză nu se poate, competiția este completată de Ōkami Kodomo no Ame to Yuki/ Wolf Children, al doilea film al lui Mamoru Hosoda. Premiat la Sitges, Oslo și proiectat la Animafest Zagreb 2013, Wolf Children combină animația 2D cu cea 3D într-un fantasy despre o tânără care se îndrăgostește de omul-lup Ookami, iar apoi luptă să-și apere copiii hibrizi. Numit de Le Monde „noul maestru al anime-ului”, Mamoru Hosoda a mai participat în competiția Anim’est și în 2012, cu Summer Wars, film proiectat și la Festivalul de film de la Berlin.

În competiția de scurtmetraj, Anim’est aduce 44 de filme din 20 de țări. Animația spaniolă Canis, o poveste sumbră într-un alb-negru cu accente expresioniste, în regia lui Marc Riba și Anna Solanas, va avea premiera mondială la București. Faimosul regizor italian Simone Massi, fost membru al juriului la Anim’est, se întoarce la București cu Animo resistente, o animație 2D cu desene în creion extrem de expresive şi o problematică profundă. Frații Frédéric și Samuel Guillaume, prezenți la București cu Max & Co ca parte a programului „Elveţia animată” dedicat animației elvețiene, concurează și în competiția de scurtmetraj cu La nuit de l’ours, documentar animat despre animalele fără stăpân, selectat la Clermont-Ferrand 2013, Solothurner Filmtage 2013 (Premiul publicului), Aspen Shortsfest 2013 (Animated Eye Award), Genève, Bundesamt für Kultur 2013 (Swiss Film Award, Best Animation Film), Solothurner Filmtage 2013 (Premiul publicului), Fantoche Baden 2012 (Cel mai bun film elvețian & Premiul publicului) și nominalizat la Swiss Film Awards. Celebrul animator american Bill Plympton, nominalizat de două ori la Oscar și premiat la Cannes în cadrul Semaine de la Critique, are în competiția Anim’est cel mai recent scurtmetraj al său, Drunker Than a Skunk, inspirat de poemul lui Walt Curtis „The Time The Drunk Came To Town And Got Drunker Than A Skunk, or So He Thought”.

Alte titluri de neratat sunt The People who Never Stop (r. Florian Piento, Japonia-Franța, 2012), pornit de la ideea unui fluviu nesfârșit de pietoni care nu se opresc nici în fața tragediei, un alt favorit de la Annecy – Lettres de femmes (r. Augusto Zanovello), premiat cu premiul publicului, Le livre des morts (r. Alain Escalle, Franța, 2013), proiectat în competiția națională de la Clermont-Ferrand și distins cu Premiul pentru Cel mai bun film experimental la Rhode Island 2013 sau Junkyard (r. Hisko Hulsing), produs de olandezii de la il.Luster, film care a câştigat marele premiu SICAF, Cel mai bun scurtmetraj la Anifest Cehia, Marele premiu la Ottawa şi continuă să călătorească prin lume, pe ecranele unor festivaluri cu greutate precum Annecy, Fantoche, Melbourne, Anima Bruxelles. Nu rataţi nici scurtmetrajul argentinianului care a câştigat Trofeul Anim’est în 2008 cu El empleo! Padre (r. Santiago Bou Grasso), care va avea premiera mondială tot la Bucureşti în octombrie, este povestea spusă în stop-motion a unui fost militar care, după sfârşitul dictaturii din Argentina, îşi dedică timpul îngrijirii tatălui său izolat de lume.

38 de filme concurează în competiția de film studențesc. Doi animatori români studenți în Marea Britanie, Elena Ciolacu și Alexandru Nechifor, își prezintă filmele în premieră în țară – Amintiţi-vă de mine/Remember Me și In Sight.

În selecție se află și Natalis, un 3D spectaculos semnat de Daniel Brkovic & Jan Marcel Kühn de la celebra Filmakademie Baden-Wuerttemberg, premiat cu prestigiosul VES Award for Outstanding Visual Effects in a Student Project, Ab Ovo (r. Anita Kwiatkowska-Naqvi, Polonia, 2012) și Maze King (r. Hakhyun Kim, Japonia, 2013), ambele din competiția studențească de la Annecy.

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj va fi oferit de către Opel.

Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri instituționali: Ambasada Americii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film și Ambasada Elveției, Institutul Cultural Român, Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Polonez, delegația Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here