VIDEO: Anca Damian vorbeste despre al doilea film de animatie al ei, Muntele magic/ The Magic Mountain

Interviu cu Anca Damian

The Magic Mountain

Anca Damian, regizoarea lungmetrajului de animatie Crulic, a acordat un interviu video pentru website-ul animationmagazine.eu.

DSG, studioul de animatie care a realizat lungmetrajul Crulic – drumul spre dincolo (2011), va fi in postura de executant la al doilea film de animatie al Ancai Damian, realizind doar o parte din animatia productiei cinematografice.

Al doilea film al Ancai Damian este Muntele magic/ The Magic Mountain. Acesta este cel de-al doilea titlu din Trilogia mortii (si a vietii) inceputa cu Crulic.

„Va fi mult mai bogat vizual decit Crulic”, a declarat regizoarea pentru animationmagazine.eu. Ea a adaugat ca pentru Muntele magic/ The Magic Mountain vor fi folosite alte tehnici de animatie fata de precendtul sau documentar biografic animat si vor fi incluse elemente de arta afgana si desene originale facute de personajul principal, Adam Jacek Winkler, care era un talentat grafician. In plus, vor mai fi folosite si fotografii realizate de Winkler, dar si filmari mute, facute tot de el.

Realizat la fel ca si Crulic, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hirtie, desen animat, fotografie si film, Muntele magic este povestea reala a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care in anii ‘80 a luptat in Afganistan alaturi de mujahedini impotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui “cavaler ratacitor”, un “Don Quijote al secolului XX”, pentru ca isi propusese sa lupte singur cu armata rosie.

Urmarind destinul lui Winkler, o poveste in acelasi timp tragica si sensibila, uneori burlesca, filmul Muntele Magic va fi centrat pe relatia destinului individual cu istoria, si a omului cu moartea.

Artist, fotograf, dar si un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de lupta Adam Khan) este cel care a escaladat virful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidaritatii cu poporul afgan. Adam Jacek moare in 12 octombrie 2002, in timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

La realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografica lasata in urma de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar si filmari reale, in stilul filmelor mute, plus animatie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, si cu elemente vizuale foarte puternice.

Muntele magic/ The Magic Mountain este coprodus de Aparte Film (compania Ancai Damian) impreuna cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat in cinema in 2014.

O vara foarte instabila

Cel mai nou film al ei este „O vara foarte instabila”, vorbit aproape integral in limba engleza.

DSG, studioul de animatie care a realizat lungmetrajul Crulic – drumul spre dincolo (2011), semneaza animatia din noul film al Ancai Damian, „O vara foarte instabila” – www.ovarafoarteinstabila.ro.

Animatia din film este realizata de Daniel Panaitescu si Raluca Popa, animatori la DSG.

„Este un proiect scump pentru o pelicula care se filmeaza in platou, care are efecte speciale multe, pe geamuri, efectele speciale s-au facut pina la urma in Suedia, s-a filmat în platou in Cehia, deci au fost niste costuri pe care le-am facut in alte tari, pentru ca nu am avut financiar posibilitatea in Romania, insa am ramas cu producătorul principal roman, cu toate greutatile si responsabilitatile, fara sprijinul CNC (Centrul National al Cinematografiei). Am avut sprijinul, am avut coproducator de la Ministerul Culturii, prin Editura Video”, a declarat regizoarea Anca Damian, dupa proiectia filmului pentru presa.

Anca Damian spune ca, pentru ea, cinematografia reprezinta arta plastica si arta vizuala, subliniind ca incearca sa schimbe „un pic limbajul clasic”.

Anca Damian este regizoarea, scenarista si producatoarea filmului de animatie „Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), selectat in peste o suta de festivaluri. Filmul a primit marele premiu la Annecy si peste 25 de trofee la alte festivaluri internationale. Anca Damian a regizat, scris si coprodus filmul „Intilniri incrucisate” (2008), selectat in festivalurile de la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg si Roma. Inainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenarista si producatoare la mai multe documentare despre arta, si, de asemenea, ca director de imagine la doua lungmetraje.