In aceasta vara avem parte de o invazie de super eroi in salile de cinema. Toti sunt creati de Marvel Comics. In toate peliculele cinematografice predomina efectele speciale 🙂 Va reamintesc ca in urma cu doi ani, compania Walt Disney a achizitionat compania Marvel Entertainment, printr-o tranzactie in valoare de patru miliarde de dolari. In urma preluarii, Walt Disney a obtinut controlul asupra portofoliului de personaje al Mavel, constand din peste 5.000 de caractere, printre care Omul Paianjen. Compania Marvel Entertainment a fost fondata in urma cu 70 de ani si detina in portofoliu drepturile asupra 5.000 de personaje de film.
Cineva din industria filmului imi spunea ca aceasta inflatie de filme americane cu super eroi se datoreaza scenaristilor care au declansat cea mai importanta greva de la Hollywood. In 2008 scenaristii au paralizat industria americana a divertismentului printr-o greva de trei luni. Din cauza miscarii de protest, ceremonia de decernare a Globurilor de Aur din 2008 a fost o simpla conferinta de presa. Conform presei americane, greva scenaristilor din Statele Unite a costat peste doua miliarde de dolari si a afectat zeci de mii de angajati, implicati in productia filmelor, dar si milioane de telespectatori.
In ultimul timp avem parte de multe filme inspirate din lumea bd-ului, remake-uri si continuari. Unele sunt reusite, altele mai putin. Un caz fericit este cel mai nou film cu super eroi, Captain America, regizat de Joe Johnston. Inspirat din benzile desenate omonime de la Marvel Comics, e unul dintre cele mai reusite filme cu efecte speciale, din aceasta vara. Filmul incepe bine, punind accentul pe interpretarile actoricesti, dupa care isi urmeaza linia clasica de film cu super eroi. Titlul Captain America te poate insela, crezand ca este un film cu un super erou patetic, dar nu este asa. Este adevarat ca avem parte de clisee si de mesaje de propaganda americana. Coperta primului numar din seria Captain America de la Marvel Comics il infatisa pe super erou pocnindu-l in barba chiar pe Hitler. La 70 de ani dupa nasterea sa, personajul starneste noi controverse chiar de la debutul pe marele ecran. Studiourile producatoare, Paramount si Marvel, au oferit distribuitorilor din fiecare tara in care va ajunge filmul posibilitatea de a alege intre doua titluri, Captain America si First Avenger. Rusia, Ucraina si Coreea de Sud au fost singurele tari deranjate de nume si ar fi optat pt varianta First Avenger, din motive politice sau culturale. Mai mult, in China e posibil ca filmul Captain America sa nu fie vazut deloc. China accepta doar 20 de filme pe an in cinematografele sale.
In film joaca si Sebastian Stan – romanul plecat la 8 ani din Constanta si ajuns acum la Hollywood. Cei care au vazut serialul Gossip Girl isi aduc aminte de el.
Regizorul filmului Captain America, Joe Johnston a creat deseignul multora din personajele din Razboiul Stelelor. Nu mai spun nimic despre film. Trebuie sa mergeti la cinema pt a viziona Captain America: Primul razbunator/ Captain America: The First Avenger.