VIDEO Cronica de film: Pasari libere

Pasari libere

Intr-o perioada cind companiile mari din industria animatiei fac disponibilizari si isi inchid studiourile din America de Nord, un studiou relativ mic din SUA, cu experienta in animatie si efecte vizuale, debuteaza ca realizatori de lungmetraje de animatie. Este vorba despre Free Birds/ Pasari libere 3D, realizat de studioul REEL FX.

Faptul ca sunt incepatori nu inseamna ca nu sunt buni. Cei de la REEL FX au apelat la profesionisti pentru dezvoltarea proiectului. Scenaristul si regizorul Jimmy Hayward, care a regizat filmul de animatie Horton Hears a Who!, s-a alaturat proiectului. De asemenea, un om de la DreamWorks Animation – Aron Warner, producatorul filmelor de animatie Shrek, a venit la REEL FX pentru a conduce departamentul de animatie. Acesta este producator executiv la Pasari libere.

Experienta lui Hayward in industria animatiei, lucrind la Pixar si Blue Sky, l-a ajutat sa creeze un produs de calitate realizat in exclusivitate in afara sistemului de filmare in studio. „Jimmy este regizorul animatorului.” – spune producatorul executiv Aron Warner. „La fiecare sedinta venea cu atita entuziasm si pasiune! Interpreta rolurile in detaliu pentru echipa de animatori. Se pricepe foarte bine sa comunice ce vrea sa simta intr-o scena si ce vrea sa vada pe ecran” (Sursa: caietul de presa al filmului de animatie oferit de MediaPro Distribution).

Conform caietului de presa, animatorii si designerii au vizitat ferme de curcani din Texas ca sa se familiarizeze cu subiectii lor margelati. Departamentul de modelaj a mers pina intr-acolo incit sa dezmembreze curcani congelati si sa-i asambleze la loc, apoi au facut teste de miscare computerizate ca sa realizeze modele.

Pentru curcanii dinn Pasari libere, echipa a realizat un software, Avian, specializat pe penaj. Supervizorul Monika Sawyer, care s-a ocupat de aspectul blanii si penajului, a mai lucrat cu Hayward la filmul Horton in aceeasi calitate. Pentru ca penele se deplaseaza, se infoaie la fiecare miscare a personajelor, cei sase artisti din echipa lui Sawyer au venit cu o solutie foarte complexa, dar usor de gestionat, pentru „coafarea” celor 96 de personaje imblanite sau impanate din film. Au realizat aspectul si stilul penajului curcanilor, blanii ciinilor, parului copiilor, pelerinilor si presedintelui Americii.

Todd Harper, supervizorul de texturare, a lucrat indeaproape cu departamentul lui Sawyer la detaliile de suprafata ale fiecarui personaj tinind cont de cum se reflecta lumina in cioc si gheare si de luciul si ternul penajului. Pasarile din film au un aspect realist care se imbina cu lumea animata.

„Pasari libere este o comedie efervescenta pentru toate virstele, cu Owen Wilson si Woody Harrelson in rolurile principale.

La o mica ferma de curcani, unde viata este aproape perfecta pentru galagioasele pasari, fericite doar pentru ca au mincare pe saturate, nota discordanta face numai Reggie (Owen Wilson), un curcan ager la minte si fara apetit, pe care confratii lui l-au marginalizat.

Insa viata lui Reggie se schimba radical in momentul in care presedintele SUA il adopta ca animal de companie pentru fiica lui. Asta inseamna ca va duce o viata in puf, cu pizza la discretie si televizor la dispozitie. Dar cind in sfirsit isi gaseste locul, curcanul nostru este introdus cu forta intr-o misiune de maxima importanta.

Jake (Woody Harrelson) este un curcan razboinic, a carui misiune este aceea de a schimba istoria si de a scoate curcanul de pe masa festiva de Ziua Recunostintei. Pentru a reusi, cei doi trebuie sa calatoreasca in trecut, chiar in momentul in care a luat nastere amenintatoarea traditie.

Daca vor izbuti sau nu sa-si schimbe destinul, ramine sa descoperiti doar la cinema, incepind cu 15 noiembrie”

Sunt convins ca amicii mei din lumea animatiei vor spune ca acest film nu aduce nimic nou. Este posibil ca acestia sa remarce ca stilul se confunda cu cel al studiourilor mari de animatie. Iar scenariul nu este convingator pentru cinefilii pretentiosi. Avem parte de un subiect targetat pentru publicul american – sarbatoarea Ziua Recunostintei. De asemenea, filmul se foloseste de clisee cinematografice. Pentru cineva care vrea sa debuteze in lumea animatiei, ma gindesc ca ar trebui sa vina cu idei noi. Banuiesc ca cei mici sunt incintati sa vada curcani calatorind cu… masina timpului. Fetitei mele i-a placut 🙂 Mai jos aveti o inregistrare video cu fiica mea imediat dupa vizionarea filmului de animatie. Este prima impresie a ei.

In concluzie: mergeti la cinema cu cei mici. O sa petreceti momente frumoase cu cei dragi, vizionind comedia Pasari libere. Va recomand sa vedeti versiunea dublata in limba romana. Horia Brenciu, Andreea Marin si Pavel Bartos si-au oferit vocile pentru curcanii americani 🙂 Toti au reusit sa intre in pielea curcanilor 🙂 Interpretarea lor este de nota 10.