De la inceputul anului pina in prezent, industria animatiei americane a lansat 4 lungmetraje mediocre (The Croods, Epic, Escape from Planet Earth si Monsters Univercity). Productile din acest an realizate de DreamWorks Animation, Blue Sky si Walt Disney & Pixar pun accentul pe tehnica animatiei, incercind sa revolutioneze a saptea arta bis prin detalii bine realizate. Toate trei studiouri amintite sunt intr-o competitie, fiecare incearca sa duca creatia spre perfectiune. Citeam undeva ca pentru personajul blanosul Sullivan din Monsters University/ Universitatea monstrilor, cei de la Pixar au muncit mult pentru randarea blanii, apropindu-se de perfectiune. Din pacate, studiourile americane au uitat sa faca si FILM. In majoritatea productiilor cinematografice de animatie americane lipsesc scenariile bine scrise, originale, iar in unele cazuri este vorba si despre absenta limbajului regizoral. Un studiou independent, Blue Yonder Films, si-a incercat norocul, cu un subiect relativ nou, in Escape from Planet Earth. Creatia lor seamana cu o ciorba reincalzita. Nu aduce nimic nou. Faptul ca Blue Yonder Films s-a aventurat cu un subiect despre extrateresti care incearca sa salveze planeta noastra, nu este rau, dar nu este original. Din tot filmul de animatie Escape from Planet Earth am retinut ca tehnologia noastra este realizata de extraterestii, inclusiv iPhone si iPad 🙂
Dupa 4 filme de animatie americane mediocre, a sosit timpul sa vorbim despre o productie americana realizata integral in Franta la Illumination Entertainment, pentru studiourile Universal.
Este vorba despre Despicable Me 2/ Sunt un mic ticalos 2, lider in box office-ul romanesc de weekend, cu incasari de peste 570.000 de lei şi peste 30.000 de spectatori. Filmul de animatie a obtinut incasari de 82,5 milioane de dolari in primul sau weekend de proiectii in Statele Unite si Canada.
Nu va entuziasmati prea tare 🙂 Al cincilea film de animatie american nu face abateri de la reteta adoptata de studiourile mari. Despicable Me 2 este o animatie europeana, cu influente ale scolilor Gobelins si Supinfocom, impachetat cu maiestrie de specialistii marketingului cinematografic american.
Faptul ca animatia europeana este cunoscuta in lume pentru filmele sale originale, cu scenarii bine scrise, acest lucru nu se regaseste in productia realizata la Paris. La capitolul story, noul film de animatie este inferior primei parti. Scenariul, mai mult creat la indicatile departamentului de marketing, incearca sa readuca in atentia publicului personajele galbene – Minionii. Totul seamana cu un teaser – trailer foarte lung pentru viitorul proiect al studiouriilor Illumination Entertainment – lungmetrajul de animatie Minionii.
Paleta coloristica, dinamica decorurilor, compozitia cadrelor dau un ton comic, inventiv si personal filmului. Inspirat din multe scurtmetraje de animatie realizate de studentii francezi la Gobelins si Supinfocum, Despicable Me 2, intra in competitia pentru cel mai bun film de animatie al anului 2013. Posibil ca aceasta productie sa aduca multe premii pentru Illumination Entertainment. Vom vedea 🙂
Despicable Me 2 este al patrulea film 3D CGI realizat de Universal Pictures si Illumination Entertainment.
La inceputul lui 2007, Universal Pictures a pus bazele sectiunii de animatie si film pentru intreaga familie, aducindu-l pe producatorul de mare succes Chris Meledandri (Ice Age).
Meledandri este fondatorul diviziei de animatie de la 20th Century Fox.
Pentru regia ambelor parti Despicable Me, Meleandri a apelat la Chris Renaud, nominalizat la Oscar si la Pierre Coffin, cunoscut pentru scurtmetrajele sale. Acesta din urma a creat citeva din cele mai vizionate scurtmetraje de animatie de pe YouTube, inclusiv The Lion Sleeps Tonight.
Coffin a fost alegerea perfecta, pentru ca avea sa aduca pesonalitate filmului, datorita experientei sale indelungate in cadrul studiourilor Fox, mai intai ca artist de story board, apoi ca animator. Este autorul apreciatelor scurtmetraje de animatie Flying Fish Tobby Who Aimed for the Stars si Pings.
Renaud (regia, minionul Dave, design pentru personaje aditionale) a lucrat in perioada 1994–2000 pnentru Marvel si DC Comics si are o vasta experienta in domeniul benzilor desenate. A lucrat apoi ca designer de productie la Shadow Projects si Big Big Productions, unde a colaborat la programele pentru copii nominalizate la premiile Emmy, Bear in the Big Blue House si It’s a Big Big World. A urmat apoi experinta de la studiourile de animatie Fox – Blue Sky Studios, unde a fost story artist pentru titluri precum Robots, Ice Age: The Meltdown, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who! si Ice Age: Dawn of the Dinosaurs. In 2007 Renaud a creat, a scris si a facut story board-ul pentru scurtmetrajul de animatie No Time for Nuts, care a fost nominalizat la Oscar si a primit premiul Annie, al industriei de animatie, pentru cel mai bun scurtmetraj. Renaud a regizat Dr. Seuss’ The Lorax.
Revenind la Despicable Me 2, filmul de animatie este o comedie reusita. Nu am mai ris de mult cu asa pofta 🙂
Va recomand cronica Nadiei.
Update: Am remarcat reclama McDonald’s cu Minionii. Este funny 🙂 Cu doar 6 lei poti cumpara o jucarie – figurina Minion.