VIDEO: Mercy Street – Teaser film romanesc de animatie

Mercy Street - Trailer

 

 

Fratii Buzea (Ducu si Stefan) realizeaza lungmetrajul de animatie Mercy Street – proiect finant de Centrul National al Cinematografiei (CNC). Parintii celor doi sunt Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie Balanel si Miaunel, Peripetiile lui Ionut, Temerarii de la scara 2, Robotel si Creionel.

Numele lui Stefan Buzea a fost vehiculat in cazul productiei nefinalizate Harap Alb 3D de la MediaPro Pictures Buftea. In urma cu doi ani am avut onoarea sa prezint un fragment din acest film la Seara animatiei contemporane romanesti la Muzeul National de Arta Contemporana, in cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate, initiat de Pisica Patrata si ICR. Proiectia a fost prezentat ca 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience.

Cu o sala arhiplina, publicul prezent la eveniment a vizionat clipul pentru productia Harap Alb cu ochelari 3D, cu sprijinul firmei Samsung.

Materialul video Harap Alb a fost realizat de Andrei Boncea (producator), Raluca Coman (producator executiv), Gabriela Ceuta (scenariu), Colin Jay Blair (scenariu) si animatorii: Octav Ureche, Liviu Ceacar, Alin Sfetcu, Mihai Anghelina, Flavius Constantin Patra, Corneliu Constantinescu, Sorin Pintilii, Octavian Frecea, Cristian Scarlatescu, Leonard Gheorghe, Sabin Aghir, Andreea Ghita, Bogdan Draghici, Constantin Bodescu, Mihai Ionescu, Leonard Buleu, Marian Poiana, Razvan Badea.

Proiectul cinematografic Harap Alb (lungmetraj de animatie 3D Stereoscopic) a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei cu suma de 760.000 RON.

Harap Alb de la studiourile Buftea nu este rupt din basmele romanesti, seamana mai mult cu Sinbad marinarul creat de DreamWorks Animation. Din pacate, nu o sa stim ce supererou este Harap Alb in format 3D Stereoscopic. Din surse confidentiale am aflat ca productia a fost temporar oprita.

Povestea Harap Alb a aparut in revista Convorbiri literare, la 1 august 1877, apoi a fost publicata in acelasi an in ziarul Timpul de catre Mihail Eminescu. Pornind de la modelul folcloric, autorul reactualizeaza teme de circulatie universala trecandu-le prin filtrul propriei viziuni; asistam astfel la un text narativ complex, amplu si pluriepisodic, cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice.

Tema basmului este reprezentata de lupta binelui impotriva raului, incheiata cu victoria binelui. Personajul principal parcurge astfel o aventura eroica imaginară, un drum al maturizarii morale si etice presarat de diferite probe si obstacole. Lumea in care se petrece actiunea este una miraculoasa, dominata de stereotip si hiperbolizare; o oglindire exagerata, carnavalesca si fabuloasa a realitatii, ce nu provoaca o reactie particulara cititorului sau personajelor, acestea acceptand imbratisarea unor conventii diferite decat cele ale lumii reale, rationale.

Mai jos este o poza cu echipa de animatori la productia Harap Alb.

echipa Harap Alb

Sursa foto: Contul de Facebook al animatorului Octavian Frecea

Revenind la Mercy Street, noul film romanesc de animatie este finantat de CNC cu suma de 715.000 lei. De asemenea, productia regizata de Alexandru (Ducu) Buzea este finantata si prin REGIO obtinind fonduri eligibile in valoare de 581.000 de lei.