Acasă Cronici Bla, bla, bla

Bla, bla, bla

386
0
||||
||||

Benjamin Renner Bla, bla, bla Bla, bla, bla Benjamin Renner 1024x768

In contextul in care firmele straine inaugureaza sali de cinema (Cinema City isi extinde reteaua de multiplexuri in tara, iar altele noi, precum operatorul indian CineGrand vin in Romania), iar website-urile romanesti cu filme piratate isi maresc traficul, cu titluri noi (unele copiate in format HD, sau dublate in romana sau in dialectul basarabean), distribuitorii de filme si institutiile culturale continua sa aduca filme de animatie in Romania.

In urma cu citeva zile am avut placerea sa stau de vorba cu Benjamin Renner, co-regizor la Ernest si Célestine, film de animatie nominalizat la premiile Oscar 2014 si premiat la Festivalul de la Cannes si la gala César. Ernest si Célestine a fost difuzat la Anim’est Brasov si la Cinema Elvira Popescu.

Banuiesc ca ati citit cronica semnata de Nadia Barbu, corespondent animationmagazine.eu la Londra. Este un film de animatie de nota 10 🙂

Ii spuneam lui Benjamin Renner ca in lipsa difuzarii animatiei in multiplexurile si in magazinele din Romania (in format DVD si Blu-Ray), am recurs la varianta piratata pentru a revedea Ernest si Célestine impreuna cu fetita mea. A fost surprins ca sunt sincer cu el. I-am povestit despre conversatile mele cu fetita mea despre filmul lui de animatie. Dupa fiecare vizionare, eu si cu printesa mea dezbatem despre aceasta animatie 🙂 Uneori, fiica mea ma roaga sa ii povestesc filmul. A fost surprins sa afle ca fetita mea la virsta de 3 ani isi imagineaza cum poate arata continuarea filmului.

desene realizat de Benjamin Renne pt Anabela Bla, bla, bla Bla, bla, bla desene realizat de Benjamin Renne pt Anabela 1024x768 Desene realizat de Benjamin Renner pentru fetita mea, Anabela

Am stat de vorba cu el despre industria animatiei, despre filmul lui, despre farmecul animatiei 2D, despre animatorii romani care au participat la productile francofone, etc. O prietena veche, Iuliana Constantin (cunoscuta pentru reportajele si interviurile realizate de ea pentru emisiunile culturale de la TVR), l-a intervievat pe Benjamin pentru animationmagazine.eu. Cu acest prilej am aflat ca producatorul filmului ar vrea sa faca o serie de scurtmetraje de animatie cu povestile Ernest si Célestine.

Cind ne-am revazut la proiectia filmului, la Cinema Elvira Popescu, fetita mea i-a desenat ceva la fata locului si l-a intrerupt de fiecare data cind raspundea la intrebarile publicului. A considerat de cuviinta sa ii spuna „bla, bla, bla”… Reactia lui nu a intirziat si a intrat in jocul ei, rostind „bla, bla, bla” 🙂 Posibil a fost primul dialog cultural al unui regizor nominalizat la Oscar, cu… un copil de 3 ani 🙂

Apropo, eu si cu Sorin Pintilii am demarat un proiect dedicat copiilor. Este vorba despre atelierul Cum se fac desenele animate. Mai multe detalii aici. La timpul potrivit o sa vorbesc despre ceea ce vad la gradinite. Sunt multe de spus. Pentru a va trezi interesul va spun ca in gradinitele de stat se difuzeaza desene animate in fiecare zi.

Revenind la proiecte pentru cei mici, Ducu Buzea sustine cursuri de animatie in cadrul unei tabere speciale pentru cei care vor sa invete sa realizeze desene animate.

In paralel cu proiectul pentru gradinite si scoli, ofer consultanta pentru diverse productii de animatie. Incerc sa misc ceva in „industria” animatiei autohtone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here