Cartoon Network si Alex Velea spun stop fenomenului bullying (VIDEO)

Alex Velea - Fii prietenos nu rautacios 03In urma cu citiva ani obisnuiam sa scriu multe stiri si reportaje despre situatia copiilor. De asemenea, am avut ocazia sa lucrez intr-un ong norvegian pentru copii strazii. Din acest motiv, o sa incerc sa trezesc interesul vostru, cei care cititi animationmagazine.eu.

In contextul lansarii campaniei ANTI-BULLYING, Cartoon Network a prezentat spoturile animate realizate la departamentul de creatie a companiei Turner din Germania. Animatiile sunt bine realizate si amuzante. Sper ca micutzii si adultii sa vizioneze spoturile. M-am saturat sa aud la locul de joaca sau la gradinita ca micutzul trebuie sa treaca si prin asemenea momente din viata, precum violenta fizica si verbala, pentru ca este „firesc si normal”. La gradinita am auzit o educatoare spunind ca trebuie sa ii lasam pe baieti sa se bata intre ei pentru ca este normal, citez: „asa isi traseaza ei teritoriile”. Iar la locurile de joaca, unele bunicutze isi jignesc nepotii in prezenta copiilor. Cred ca toti am vazut n cazuri de violenta verbala sau fizica. Nu stiu daca ati avut curajul sa interveniti in asemenea cazuri. Sincer, in majoritatea cazuriilor nu am stiut ce sa fac, de putine ori am intervenit, rugind persoana sa se abtina de la violenta in privinta copilului. Ma bucur ca exista asemenea campanii. Sper ca in viitor, institutiile statului impreuna cu societatea civila sa elaboreze programe speciale pentru educatia adultiilor in privinta cresterii copiilor. Vorba unui slogan de la o campanie, „Bataia nu este rupta din rai”. Parintii si bunicii trebuie sa inteleaga ca educatia copiilor nu se face cu tipete, jigniri si cu violenta fizica.

clubulprieteniei.cartoonnetwork.ro

Mai jos aveti comunicatul de presa integral:

ALEX VELEA ÎI ÎNCURAJEAZĂ PE COPII SĂ SPUNĂ STOP FENOMENULUI BULLYING

CARTOON NETWORK LANSEAZĂ CAMPANIA NAŢIONALĂ ANTI-BULLYING
ÎN PARTENERIAT CU ASOCIAŢIA TELEFONUL COPILULUI

Peste 1.000 de copii din România au sunat în 2014 la “Telefonul Copilului 116 111” pentru a vorbi despre cazuri de bullying.

Majoritatea celor afectaţi de fenomenul bullying sunt copiii cu vârste între 12 – 17 ani.

Cunoscutul cântăreţ de muzică pop, Alex Velea, încurajează copiii şi tinerii din România să spună stop fenomenului bullying, în campania ce va fi lansată mâine de Cartoon Network, “CN CLUBUL PRIETENIEI”. Sub sloganul ”Fii prietenos, nu răutăcios!”, campania are ca obiectiv sensibilizarea și încurajarea copiilor de a lua măsuri împotriva hărțuirii și agresiunii de orice fel. Prin intermediul animațiilor, Cartoon Network îi încurajează pe copii să vorbească despre experiențele lor, să îi sprijine pe cei hărțuiți și să fie prietenoși cu toți ceilalți.

Întrucât fenomenul bullying afectează copiii din întreaga ţară, Cartoon Network colaborează cu Asociația „Telefonul Copilului”, unul dintre cele mai importante ONG-uri din România, care abordează problemele acestora. Scopul acestei asocieri este de a informa despre bullying şi pentru a oferi consiliere şi ajutor celor care au nevoie. Între 2011 – 2013, Asociația „Telefonul Copilului” a înregistrat peste 2.900 de apeluri de la copii care au dorit să vorbească despre bullying, 57% dintre aceştia fiind băieţi cu vârste între 12 – 17 ani.

Alex Velea apare în spotul campaniei Cartoon Network. Campania mai include şi o serie de clipuri animate care se adresează atât copiilor care sunt afectați de fenomenul bullying, cât și celor care sunt agresivi sau celor care sunt simpli observatori. Copiii afectaţi direct sau indirect de fenomenul bullying beneficiază de consiliere din partea unor persoane cu experienţă în abordarea acestor probleme pe website-ul www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei.

”Cartoon Network reprezintă locul unde copiii pot fi ei înșiși, încurajându-i să aibă încredere în ei.”, a spus Hannes Heyelmann, Senior Vicepreședinte și Managing Director Turner Broadcasting pentru Europa Centrală și de Est. ”Știm că fenomenul bullying este o problemă care afectează o mare parte dintre telespectatorii noștri. Împreună cu parteneri ca Asociația Telefonul Copilului și Alex Velea, ne dorim să îi motivăm să acționeze împotriva acestui fenomen și să nu le fie frică să spună tare ce li se întâmplă. Noi tratăm această problemă delicată într-o manieră în care copiii o pot înțelege și îi îndrumăm către specialiștii care îi pot ajuta.” a adăugat Heyelmann.

La rândul său, Alex Velea a spus: “Mă bucur să ştiu că îi pot ajuta pe copii să se opună fenomenului bullying. Este o problemă reală şi toţi copiii din România pot fi afectaţi. Cred că primul lucru pe care cei mici trebuie să îl facă într-o astfel de situaţie este să stea de vorbă cu o persoană apropiată, de încredere, şi să povestească prin ce trec. Nu trebuie să sufere în tăcere sau să rămână indiferenţi atunci când asistă la astfel de hărţuiri. Toți putem fi prietenoşi şi respectuoşi faţă de ceilalţi”.

Cătălina Florea, Director Executiv, Asociația „Telefonul Copilului” spune: “În lumea magică a desenelor animate, viaţa este o joacă frumoasă. În universul unor copii, însă, teama, suferinţa şi depresia au devenit noua realitate. Ştim asta din ceea ce ne spun copiii afectaţi de fenomenul bullying, care ne cer ajutorul odată cu apelul lor la „Telefonul Copilului 116 111”. Campania lansată împreună cu Cartoon Network este prima campanie care abordează fenomenul bullying încă de la vârsta la care copiilor li se conturează personalitatea, totodată aducându-ne mai aproape de toţi acei copii care ţin sub tăcere ceea ce nu le dă pace, încurajându-i să ceară ajutor”.

Cartoon Network desfăşoară campania anti-bullying “CN CLUBUL PRIETENIEI” şi în alte ţări din EMEA pe parcursul acestui an. Copiii pot afla detalii despre fenomenul bullying și hărțuire pe website-ul www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei. Tot aici, ei pot viziona videoclipuri animate și mesajul lui Alex Velea.

Clipul oficial al campaniei va fi distribuit difuzat din 27 februarie.
Clipurile educative se adresează bully-ului, celui care este hărţuit şi celor care asistă la bullying.

Statistici:

În 2014, la linia telefonică gratuită dedicată copiilor 116 111, a fost înregistrat un număr de 1.046 de situații care au făcut referire la fenomenul bullying.

În anul 2014, analiza statistică a cazurilor înregistrate la 116 111, arată următoarele:
– 50.39% bullying fizic,
– 38.76% bullying verbal,
– 6.98% bullying relațional
– 3.87% bullying online.

Forma de bullying fizic este asociată, în general, cu categoria de gen masculin, în timp ce forma de bullying verbal cu categoria de gen feminin.

Efectele abuzului de tip bullying:
– 37.72% depresii și tulburări de comportament,
– 35.23% criză de identitate și anxietăți,
– 13.88% excludere și dificultate în relaționare
– 13.17% gânduri suicidale.

Băieții cu vârste cuprinse între 12 – 17 ani sunt cu precădere victime ale fenomenului bullying, deoarece dezechilibrul de forțe (una dintre componentele esențiale ale bullying-ului) are legătură cu masculinitatea. În plus, adolescența aduce cu sine transformări fizice, emoționale și comportamentale, astfel că băieții se pot poziționa în extremis: puternici sau slabi, respectiv agresori sau victime.

În anul 2014, la nivelul serviciului Telefonul Copilului 116 111 pe segmentul rural – urban au fost înregistrate în principal situații din mediul urban (41.86%), urmat de mediul rural (36.44%). Pentru 21.70% apelanții au solicitat confidențialitate cu privire la mediul de proveniență.

Din mediul urban se înregistrează în general situații legate de bullying verbal, relațional și online, în timp ce din mediul rural se înregistrează bullying fizic.

În anul 2014, 211 cadre didactice au participat la activitățile educative desfășurate de Asociația “Telefonul Copilului” în unitățile de învățământ.