Draculato(u)r

Draculato(u)r

 

 

 

 

Robert Lakatos și Ceciliei Felméri, cîștigătorii concursului Centrul Național al Cinematografiei (CNC) în luna aprilie 2014, cu proiectul de animație Draculato(u)r, au acordat un interviu pentru animationmagazine.eu.

Aceștia au primit 670.500 de lei de la CNC pentru realizarea filmului de animație Draculato(u)rCeciliei Felméri este cunoscută pentru filmul ei, Mátyás, Mátyás/ Matei, Matei (2010), premiat la multe festivaluri. Robert Lakatos a fost producătorul filmelor de animație Firul Ariadnei de Attila Bertoti și Mátyás, Mátyás/ Matei, Matei de Ceciliei Felméri.

Daniel Todoran-Rareș: Despre ce este vorba în Draculato(u)r?

Robert Lakatos: Acest film de animaţie în stil documentar va avea în jur 50 min. este o comedie inspirată din mitul lui Dracula și, mai ales, din marketingul creat în jurul acestui mit – un mit importat din Occident, în detrimentul realității și legendelor autentice despre Vlad Țepeș, personajul istoric. Acest subiect grotesc devine pretext de satiră în filmul nostru, cu trimitere la problemele ideologice cu care se confruntă societatea românească în această lungă perioadă de tranziție a economiei de piață.

Cecilia Felmeri_photo

Ceciliei Felméri: Interviurile folosite le facem cu persoane autentice, dar personajele în film sunt de desen animat. Unul dintre motivele folosirii acestei tehnici este pentru a păstra anonimatul personajelor autentice, ca să nu lezăm demnitatea acestora. Pe de altă parte, stilizarea caricaturală contribuie la caracterul comic al filmului. Şi nu în ultimul rând, animaţia ne dă posibilitatea de a sintetiza într-un singur cadru întâmplările microscopice specifice mediului din care provine personajul, care oferă interviul.
Totuşi, când realitatea filmată este atât de grotescă încât concurează cu animaţia, încercăm să folosim imagini reale, astfel încât acestea să apară în televizoarele personajelor animate, realizând astfel o continuitate a stilului vizual.

Daniel Todoran-Rareș: Ce stiluri de animatie o sa folosiţi pe acest proiect?

Ceciliei Felméri: În ceea ce priveşte conceptul vizual, deoarece imaginea trebuie să fie în concordanţă cu modul de abordare al personajelor, dorim să introducem în mod conştient „imperfecţiuni” şi în stilul vizual. Ne referim la greșeli specifice operatorilor amatori: imagini care pierd claritatea (din cauza focus-ului automat), mişcări haotice ale camerei de filmat, mişcări întârziate, operare cu expoziţia şi cu temperatura de culoare (balansul de alb) în timpul filmării. Acestea sunt greşeli tipice filmărilor video, dar nu și animaţiei. Astfel, folosite în animație, vor oferi un plus de comic.

Desenatorul Andrea Jánosi, probabil, va lucra în tehnica pastel. Va desena pe hârtie fundalurile şi alte elemente de fundal, acestea vor fi scanate, iar apoi se va reconstrui în calculator un spaţiu semi 3D – adică mai multe straturi succesive de 2D. Astfel, vom avea o înscenare a acţiunii în 3 planuri diferite: apropiat, îndepărtat (fundal), şi între cele două. Acestea permit mai multe mişcări de cameră, precum şi animarea complexă a spaţiului din spatele personajelor, pentru a aduce la viaţă întâmplările microscopice amintite mai sus. De exemplu: vor zbura porumbei, vor trece maşini, avioane, va bate vântul, etc. Animarea mişcării personajelor se va face în întregime pe calculator, după scanare, mişcările fiind simple şi clare, de 2D.

Robert Lakatos: Stilul filmului va avea asemănări cu documentarul de animaţie a Ceciliei Felméri, Matei, Matei, desenată tot de Andrea Jánosi, şi produs de mine, film care a câştigat multe premii (printre care premiul pentru cel mai bun scurt metraj românesc la festivalul Animest) şi a fost propusă şi pentru premiile Gopo.

Daniel Todoran-Rareș: Cine va lucra cu voi pentru această animație?

Robert Lakatos

Robert Lakatos: În afară de Cecilia şi mine, un membru cheie din echipă este Andrea Jánosi, care înainte să studieze cinematografie, a mai terminat şi arte plastice şi a făcut desenele pentru filmul Matei, Matei a Ceciliei Felméri. Andrea în ultimii ani a devenit destul de cunoscută pentru ilustraţii de cărţi. Echipa de animaţie, compusă dintr-un desenator şi trei animatori – fiecare dintre ei fiind responsabil cu diverse faze ale animaţiei, vor fi di Cluj, cel puţin aşa ne-am dori. Editorul filmului este Alexandru Bojthe, tot fost student de-al meu, cu care lucrez de o vreme în coace. Dar de fapt, începând cu Cecilia, aproape toţi din echipă mi-au fost studenţi la departamentul de cinematografie din cadrul Universităţii Sapientia.

Daniel Todoran-Rareș: Vă rog să vorbiţi despre experienta voastră în domeniul animației.

Ceciliei Felméri: În timpul facultăţii am făcut mai multe filme de animaţie, cu care am şi luat premii la diferite festivaluri, primul era Uciderea mieilor, apoi Pentru Lucia, Povestiri de un minut. Primul film de animaţie făcut în condiţii  profesionale este scurtmetrajul Matei, Matei, cu care am avut un circuit festivalier destul de bun.

Robert Lakatos: Ultimele experienţe în acest domeniu le-am avut pe post de producător, fiind producător în filmul deja amintit al Ceciliei, sau în filmul Firul Ariadnei de Attila Bertoti, care, la fel ca şi Cecilia, a primit multe premii.

Iar primele experienţe datează din timpul studenţiei mele din Polonia. Acolo eu am studiat imagine şi am avut multe discipline în comun cu cei de la animaţie. Am şi învăţat diferite tehnici de animaţie în cadrul disciplinei filmări speciale şi combinate, dar am şi făcut imaginea la două filme regizate de prietenul meu Dominik Soczowka care la un moment dat a lucrat în studioul renumitului Piotr Dumala, dar şi la alte filme studenţeşti. Acestea au fost pixilaţi pe peliculă de 35 de mm, deci nu sunt relevante din punctul de vedere al prezentului proiect. Pe vremea aceea am fost destul de fascinat de filmele lui Zbigniew Rybczynski, care înainte să primească premiul Oscar a studiat şi imagine şi animaţie la aceeaşi şcoală, şi filmele sale sunt relevante din punct de vedere technic. Deci am făcut multe şi mărunte, dar nu am regizat filme de animaţie.

Daniel Todoran-Rareș: Cînd începeţi productia la Draculato(u)r?

Ceciliei Felméri: Pentru realizarea materialelor documentare – care ne stau deja la dispoziţie – am filmat, până în prezent, 15 zile, dar mai avem nevoie de încă 20 de zile de filmare pe parcursul a 3 luni. După astea editarea sonorului şi finalizarea structurii dramaturgice prin realizarea animaticului cred că va dura cam 4 – 5 luni. Pentru realizarea animaţiei şi a editării imaginii plănuim o perioadă de 5 luni. Perioada de post producţie sonoră va dura 2 luni, timp în care va fi compusă şi înregistrată şi muzica de film.

Daniel Todoran-Rareș: Unde lucraţi?

Robert Lakatos: Predau regie de film, film documentar şi scenaristică la departamentul de Cinematografie, Fotografie, Media din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj. În afară de asta încerc să regizez filme de tot felul. Până acum am lucrat cu studiourile Inforg din Ungaria şi cu Nikolaus Geyrhalter Filmproduction din Austria. Mai conduc producţiile mici şi rare din cadrul Asociaţiei Audiovizuale Argo din Cluj şi sunt preşedintele Asociaţiei Cineaştilor Maghiari din Transilvania, o organizaţie tânără care doreşte să contribuie la dezvoltarea cinematografiei din regiune şi să încurajeze coproducţiile româno – maghiare.

Ceciliei Felméri: Şi eu predau la departamentul de Cinematografie, Fotografie, Media din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj, predau regie film, animaţie, scenaristică şi montaj. Şi paralel, fac filme, proiecte proprii, de obicei coproducţii româno-maghiare, de cele mai multe ori cu Asociaţia Audiovizuală Argo din Cluj, a cărui producători sunt Robert Lakatos şi János Szántai şi cu studioul Inforg de la Budapesta, a cărui producători sunt András Muhi şi Mónika Mécs. Ambele companii sunt implicaţi şi în producţia Draculatour. Şi câteodată mai pică şi un proiect pe care îl fac pentru comandă.