Poiana Marian a cistigat premiul pentru cel mai bun film romanesc de animatie la Animest 2015 cu scurtmetrajul Voyage (VIDEO)

Poiana Marian, cistigatorul premiului pentru cel mai bun film romanesc de animatie la Animest 2015, a acordat un interviu pentru proanimatie.ro.

Unde lucrezi?

Momentan lucrez ca Lead Artist la INDG, o companie romano-olandeza care livreaza produse CGI si pachete digitale pentru clienti cu nume foarte importante.

In CV-ul meu apar experiente in domeniul posproductiei de film (Media Pro), in domeniul gaming-ului (UBisoft si Milestone), iar imediat dupa ce am terminat Facultatea de Arta Bucuresti – sectia pictura, am facut animatie 2D pentru diferite studiouri din tara si strainatate.

Ce experienta ai in domeniul animatiei?

Am inceput in 2000 ca animator 2D pentru studioul Borisfen in Bucuresti cu citeva seriale animate (Pigeon Boy, Les enfants du feu, Talis, Stressed Eric). In 2002 am plecat in Ungaria la studioul Firka Film (Angelina Ballerina, Mr. Bean) si am continuat tot acolo la Pelly Film cu (Wide Eye, Laura Star si Lars the polar bear). In 2007 am creat pentru filmul Fire & Ice in regia lui Pitof (Vidoque, Aliens resurection) si o scena animata 2D Zoetrope scene – 4 animatii relatind scena nasterii dragonilor.

Despre ce este vorba in animatia Voyage? Cu acest scurtmetraj ai cistigat un premiu Animest.

O descriere simplista ar fi intoarcerea acasa a unui veteran de razboi de pe front. In principiu este vorba despre un film antirazboi si cum influenteaza el vietile noastre, atit pentru combatanti cit si pentru spectatori…

O insiruire de evenimente si vise care duc la un final trist, povestea de dragoste a unui cuplu, influentata radical de catre razboi… Povestea este plecata de la evenimente reale petrecute chiar la noi in tara in timpul celui de Al Doilea Razdoi Mondial.

Eu pot sa vorbesc zile intregi despre subiect dar nu vreau sa stric experienta privitorilor din fata ecranului ­čÖé

Cu cine ai colaborat la animatie?

Voyage este un film 3D, facut in totalitate de catre mine, plecind de la o scurta poveste scrisa acum 3 ani. Productia a fost impartita de-a lungul a 2 ani incepind cu crerea personajelor si a seturilor, animatia si compozitarea scenelor finale intr-un tot unitar.

Aici vreau sa adaug si muzica exceptionala a australianului Aporosa Malo care m-a ajutat mult la crearea atmosferei din film, plus extaordinarul vals al romanului Ion Ivanovici, Valurile Dunarii.

Ce inseamna acest premiu pentru tine?

Enorm.
Este o confirmare solida ca lumea apreciaza munca mea, dindu-mi incredere sa pornesc cu mult mai mult curaj la viitorul proiect de animatie, aflat deja in stadiu de scenariu si proiect :).

Pe viitor vreau sa ma concentrez mult mai mult pe creatia de film animatie, sperind ca am convins ca sint destul de capabil, determinat si de serios pentru a obtine finantari pentru viitoarele mele proiectele de animatie.

Inca o data vreau sa multumesc Anim’Est ului pentru increderea acordata la selectie si sper sa ne vedem cit de curind la proiectia un nou film created by Marian Poiana ­čÖé