revista FILM nr.3: Despre filmul romanesc de animatie

Coperta 1_FILM_Nr 3_2014 (1)Va recomand un articol semnat de mine in revista FILM nr.3/ 2014 editata de Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN). Este despre filmul de animatie independent, realizat de romani.

„In contextul actual, cind filmele de animatie sunt cele mai profitabile investitii in industria cinematografica la nivel mondial (conform unui studiu realizat de SNL Kagan), Romania face pasi importanti pentru revigorarea acestui domeniu. Din ce in ce mai multe scurtmetraje de animatie pot fi vazute in programele festivalurilor, mai ales la Anim’est. Majoritatea sunt realizate la UNATC, UNArte Bucuresti, Sapientia din Cluj-Napoca sau Partium din Oraadea” Citeste articolul integral in revista FILM nr.3/ 2014.

B.T. Ripeanu scrie o cronica despre editia din acest an a Festivalului International de Animatie de la Annecy. Ripeanu a facut parte din juriul Annecy pentru premiul criticii cinematografice – Premiul FIPRESCI. Va reamintesc ca Premiul FIPRESCI la Annecy a fost acordat filmului de animtie canadian Nul poisson ou aller, de Nicolas Lemay si Janice Nadeau – „o parabola emotionanta, versiune cinematografica a best-sellerului pentru copii cu acelasi titlu” Mai multe detalii in revista FILM nr.3/ 2014.

Din sumarul revistei:

– Dosarul „Românii vazuti de altii: între portret si stereotip” este dedicat acelor filme straine care reprezinta românii. De la imaginea ironico-stereotipica, minata de prejudecati de tot felul, pâna la privirea empatica, aceste pelicule propun o bogata galerie portretistica revazuta în paginile grupajului.

– Dosarul „Independentii” propune o privire asupra acelor filme realizate fara suport finaciar din partea CNC.În ciuda statutului industrial incert, unele dintre acestea ne rezerva placeri estetice.

-Interviuri cu actrita Ioana Flora, regizorul Alexa Visarion si criticul Klaus Eder, Secretar general al FIPRESCI

– Profilul actorului Vlad Ivanov

– Festivaluri: TIFF, Festivalul International al Filmului de Animatie de la Annecy, Festivalul de la Ankara, Festivalul de la Instanbul, Gala filmului georgian

– Rubricile „Reflectii critice”, „Cronica filmului”, „Sala de cinema”, „Interferente”, „Redescoperiri”,”Cinefilia”

– În acest numar semneaza : Dana Duma, Christina Stojanova, Anca Ionita, Cristian Tudor Popescu, Marilena Iliesiu, Calin Caliman, Marian Tutui, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici,B.T.Rîpeanu, Elena Dulgheru, Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Luminita Comsa, Sabina Balan, Catalin Olaru, Daniel Todoran-Rares.