Octavian Frecea, fost animator la Televiziunea Romana (TVR) , Animafilm, Animadream, Dacodac si MediaPro Pictures, a obtinut 385.500 lei, la concursul de proiecte organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), cu scurtmetrajul de animatie Colinda.
Acesta a participat la realizarea serialului de animatie Oaca si Boaca, regizat de Bob Calinescu (primul serial de desene animate produs de Televiziunea Romana in anii ’70) si la lungmetrajul de animatie Piccolo, Saxo et compagnie/ Aventurile lui Piccolo si Saxo 3D (coproductie Romania-Franta, 2006). De asemenea, Octavian a contribuit la proiectul de animatie Harap Alb 3D, la MediaPro Pictures.
Experienta sa ca animator l-a ajutat sa-si produca singur scurtmetrajele de animatie: The song of innocence, STOP , The penguin winter, THE FRESCO, WINTER PILULES, etc.
In 2007 a participat la realizarea serialului hibrid (live action combinat cu animatie) – Dr FLIX, la TVR.
Primele imagini din scurtmetrajul de animatie Colinda
Colinda - Trailer
Colinda este un scurtmetraj de animatie 3D, cu o durata de aproximativ 30 de minute. Unele personaje animate din Colinda sunt masti populare romanesti realizate in 3D Maya. Decorurile sunt 2D. La realizarea animatiei participa Adrian Baluta, Dan Rebegea, Cristian Scarlatescu, Costin Barbulescu si Dan Neda. Si regretatul animator Robert Wegemann a contribuit la Colinda.
“Colinda este povestea unui pusti super internautizat pe nume Ţuţu, care prin conjunctura ajunge la bunici, undeva intr-un sat uitat de lume, fara Internet si curent. In urma unor aventuri in spatiul fascinant al satului, necunoscut de el, devine din ingurgitatorul de informatii, fascinantul creator de povesti”, a declarat Octavian Frecea pentru animationmagazine.eu.
Nume grele ale teatrului si filmului romanesc joaca in productia Colinda. Este vorba despre actorii Tamara Buciuceanu Botez, Horatiu Malaele si Valentin Uritescu.
Colinda va avea premiera in primavara anului 2015 la cinema Studio.
Octavian Frecea a acordat un scurt interviu pentru animationmagazine.eu:
Vorbeste-mi despre experienta ta in domeniul animatiei. Cind ai debutat in animatie? De la cine ai invatat sa realizezi filme de animatie?
In anii ‘70 am urmarit la tv lectia de animatie tinuta de Walt Disney.
Am facut prima proba de animatie impreuna cu prietenul meu Marin Ioan la Braila in anul 1976.
Am facut primul film de animatie – desen pe hirtie de 4 minute pe muzica lui Gheorghe Zamfir, Opera prima, care a si fost premiata la Cintarea Romaniei in 1976.In perioada respectivaeram pe la scoala de arta din Braila. Atunci nu aveam semnul in care se fixeaza coala de calc desenat. Am improvizat, batind 2 cuie subtiri intr-o bucata de placaj. Cu aceasta improvizatie imi asigura un minim joc la miscare si la filmare. Am participat la realizarea productiilor: Metamorfoze, Circul lumii, Moment pe iarba (film cu actori), etc. – filme premiate la festivaluri din Portugalia, Italia si Romania.
Am furat meseria de animator de la tv, de la Bob Calinescu, Adrian Nicolau (mare realizator de filme de papusi la Animafilm) si de la talentatul si ordonatul regizor Victor Antonescu .
Ai fost elevul regizorului de film de animatie de papusi Bob Calinescu.
Prin anii 1976 l-am intalnit pe Bob la Festivalul de la Bacau. De fapt el m-a remarcat si mi-a vorbit ca un parinte. Bob avea multi prieteni! Bob nu putea sa invidieze sau sa urasca pe nimeni. Mi-a premiat filmul Metamorfoze, un film de animatie de 12 minute desenat simplu fara suprafete colorate, doar linia ce forma personajul. Aceasta se misca si se transforma tot filmul povestind istoria facerii lumii. Dupa premiera, Bob m-a invitat la TVR pentru a colabora cu el la proiectele de animtie. Impreuna am dotat studioul de animatie din TVR. Eu am proiectat truca de filmare si am facut-o la Braila, la IUG Progresul.
In TVR am facut Viata unei tigarete – 3 episoade de 5 – 7 minute, apoi am facut 36 de episoade din serialul de animatie Oaca si Boaca, regizat de Bob Calinescu – cu durata de 8 minute episodul. Apoi S-A STINS LUMINA IN TVR!!! Ceausescu a suspendat productiile TVR.
Tehnica de lucru era simpla si ieftina. Se facea animatia pe hirtie A4. Se colorau personajele cu creioane colorate, iar decorurile se realizau separat. Unele decoruri se faceau pe acetofan si se puneau pe deasupra. In vinzarile tv in strainatate, animatia ara pe primul loc! Animatia la filmele de publicitate o faceam tot cu Bob.
Animafilm-ul a avut doi mari “stilpi” ai animatiei romanesti: GOPO la desen si BOB la papusi.
Bob a facut filme de papusi de mare succes la Animafilm. Ca o prelungire a acestei preocupari, Bob a facut multe masti populare, si martisoare cu figurine foarte haioase pentru Fondul Plastic.
Imi aduc aminte ca am fost la Orastie la fabrica de pielarie si am adus doi saci cu resturi de piele din care
Bob a facut mastile pentru teatrul din Amsterdam ca invitat in 1982 si 1983.Cu Bob ma intelegeam din priviri… aproape ca nu vorbeam. Discutam cu Bob scenariul la cofetarie, linga TVR , la o prajitura. Lumea se uita la noi cum gesticulam si mimam sunete si zgomote ca-n desene animate. Apoi ne ridicam si plecam urmariti de privirile celorlalti. Eu ii spuneam cind animatia este gata, dupa care urma filmarea, sunetul si montajul. Totul mergea ca pe roate, pina in 1984 cind am fost invitat de un prieten englez – profesorul Jim Rumseiy, in Anglia, in tv. De atunci au urmat presiunile politice pe Bob. Pina la urma colaborarea s-a intrerupt, provocata de „pazitorii bunurilor comuniste”.
Dupa revolutie, Bob a venit la mine intr-o seara de februarie pe o ninsoare cu fulgi ca in povestile fratilor Grimm. Am stat de vorba, dupa care a doua zi am reluat colaborarea, initiind in tv o alta serie din Oaca si Boaca, dar
viata lui Bob, prietenul si profesorul meu, s-a intrerupt nedrept. A plecat dintre noi tot frumos si blind asa cum a trait. Si astazi ii inchin filmele mele in care unii oameni au masti pe figura…The FRESCO este unul din filme de desen animat in care personajele sunt masti populare romanesti si care a fost vazut la multe festivaluri de animatie internationle.