Trei români au participat la realizarea producţiei Gardienii Galaxiei 3D (VIDEO)

GARDIENII GALAXIEIAlexandru Popescu (lead environments), Lucian Boicu (compositor) și Raul Joshua Teleki (tech anim – animaţie tehnică, simulări de piele, cloth etc.), românii care lucrează la The Moving Picture Company Londra (MPC), una dintre cele mai mari companii de visual effects din lume, au participat la realizarea producţiei Marvel Guardians of the Galaxy/ Gardienii Galaxiei, regizat de James Gunn.

Alexandru Popescu a lucrat la producţii cinematografice importante precumJohn Carter, Piraţii din Caraibe 4/Pirates of the Ca ribbean: On Stranger Tides şi 47 Ronin/Ronin: 47 pentru răzbunare. Numele lui Lucian Boicu se regăseşte pe genericele filmelor Godzilla,Uimitorul Om-Păianjen 2, Legenda călăreţului singuratic, Gnomeo şi Julieta şi Piranha 3D. Iar Raul Joshua Teleki a participat la realizarea producţiilor Beauty and the Beast, Cloud Atlas şi Super 8.

Nu trebuie să fii cunoscător al universului Marvel pentru a înţelege această poveste. Un grup de proscrişi şi inadaptaţi devin eroi, salvînd Galaxia. Este vorba despre un aventurier interstelar (Peter Quill), care a fost răpit de pe Pămînt în copilărie, despre Gamora, o orfană dintr-o lume extraterestră, care a fost crescută de misteriosul Thanos în aşa fel încît să devină arma perfectă, despre Drax, o brută ce vrea să se răzbune împotriva lui Ronan, care i-a ucis familia, despre Groot, copacul umblător, și despre Rocket, ratonul vorbitor, mercenar și vînător de recompense.

Filmul este un mix de stiluri de cinema – Disney, Marvel, Lucasfilm… Sau, altfel spus, un Star Wars în varianta Marvel. Comic, multă animaţie şi efecte vizuale. Pentru realizarea animaţiei şi a efectelor vizuale MPC a folosit toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziţie. Echipa de eroi din Gardienii Galaxiei a fost creată în anul 1969 de Arnold Drake şi Gene Colan. Cu ajutorul specialiştilor în animaţie și efectecte vizuale, aceşti eroi au prins viaţă în format 3D IMAX. Copacul şi ratonul sînt bine realizaţi cu ajutorul animaţiei computerizate – CGI.

„Pentru a realiza o anumită secvenţă din Gardienii Galaxiei au fost necesare aproximativ 120 de modele individuale spre a asigura un Skin Tracking de calitate pentru un singur actor. Skin Tracking presupune reproducerea mișcării, ad litteram, în 3D, a expresiei faciale a unui actor, ca după aceea să se poată adăuga elemente 3D deasupra cadrelor filmate“, a declarat Raul Joshua Teleki pentru animationmagazine.eu.

Guardians of the Galaxy

GotG_Rocket_Groot_Featurette

Este clar că cei trei români au avut mult de lucru la Gardienii Galaxiei. Vă veţi convinge cînd veţi vedea filmul. Atuul acestei producţii este partea vizuală. Iar originalitatea constă în realizarea celor doi – copacul şi ratonul – umanizaţi. Acţiunea este bogată şi alertă, în stilul Marvel, amintind de filmele The Avengers. Chiar de la început avem parte de multe cascade de efecte vizuale, care mai de care mai impresionante. Dincolo de partea vizuală, regăsim dramatism și tensiune, totul împachetat de „magicienii“ divertismentului de la studiourile Marvel. „Vizual, totul este OK, doar scenele cu orașul Xandar sînt sub aşteptări, și asta din cauza lipsei de timp. Nu a existat un plan de execuţie pentru aceste decoruri. La finalul producţiei, noi cei de la MPC încă primeam indicaţii de la Marvel. Aceştia doreau să schimbe clădirile din film, care în opinia lor nu erau destul de extraterestre“, a precizat Lucian Boicu.

Specialist în efecte vizuale, acesta își aminteşte că, în timpul producţiei la Gardienii Galaxiei, a primit o indicaţie amuzantă de la Marvel. „Dă drumul la efecte vizuale pentru motoarele de la naveta spaţială, pentru că nu are nimic care să o susţină în spaţiu“, aşa suna una dintre numeroasele cerinţe ale companiei Marvel către MPC. „A trebuit să le explic că în spaţiu se plutește și că nu există sus sau jos, așa cum nu îţi trebuie un motor pentru a fi susţinut cumva în spaţiu. Asta e. Îmi pare bine că filmul are succes. Rezultatul final al muncii noaste, a întregii echipe de la MPC și Marvel, merită să fie apreciat, deși scriptul și editarea nu mi-au plăcut foarte mult“.

Vă reamintesc că Marvel a fost cumpărat de Compania Walt Disney în anul 2009, pentru suma 4.24 de miliarde de dolari. Marvel Comics este o editură de benzi desenate fondată la începutul anilor ’60. Scenariştii săi cei mai notorii sînt Stan Lee şi Steven Dikto. Printre cele mai cunoscute personaje Marvel se numără Omul Păianjen, X-Men, Cei Patru Fantastici, Captain America, Daredevil, Thor,Hulk, Iron Man. Datorită popularităţii lor, aceştia au apărut în filme sau seriale, inclusiv de animaţie. La sfîrşitul acestui an, Compania Walt Disney va lansa primul lungmetraj de animaţie realizat de Marvel pentru cinema. Este vorba despre Big Hero 6.

Cronica a aparut si in revista Observator cultural