Un roman originar din Tinutul Secuiesc, deseneaza supereroi pentru Zenescope, Dark Horse Comics, Marvel, DC Comics, DC Digital, Warner Bros. si Soleil

Victor Drujiniu

Interviu cu Victor Drujiniu

Un roman originar din Tinutul Secuiesc deseneaza pentru edituri mari, precum Marvel si DC Comics. Este vorba despre Victor Drujiniu, desenator de comics-uri si storyboardist. Acesta a lucrat o perioada scurta si in domeniul animatiei – la Genius din Timisoara, primul studio de animtie 3D din Romania.

 

the_occultist__valerie_v01_by_druje-d32pq6x

Victor a debutat in 2007 cu o scurta banda desenata, Taina, aparuta in revista SF timisoreana Helion. Talentul sau este remarcat de un agent brazilian. Acesta ii gaseste primele comenzi: Tales from Wonderland: Alice, Grimm Fairy Tales Return to Wonderland: The Mad Hatter II, The Waking, sunt comicsuri in genul horror, editate intre 2008-2009 de Zenescope Entertainment din SUA, la care Victor Drujiniu a asigurat creionajul.

predators_revisons_by_druje-d32qou4Isi schimba agentul cu un altul, Shon C. Bury, de la Space Goat Productions, care ii aduce o prima comandaa de la Dark Horse, a treia mare editura din SUA, dupa Marvel si DC Comics. In 2010 a participat la realizarea comic book-ului Predators – Film Adaptation, desenat in intregime de el.  Semnatura sa apare si pe  The Occultist, un comic book one-shot despre puterile magice ale unui om obisnuit.

De asemenea, Victor Drujiniu a creionat mai multe planse pentru Marvel pentru comic book-ul The Incredible Hulk: Amadeus Cho.

 

 

Daniel Todoran-Rares: Cind ai inceput sa desenezi?

Victor Drujiniu: Am inceput sa desenez de mic copil, cind eram inca la gradinita. Tin minte si acum colectia de Pif-uri a tatalui meu, care le primea de la o cunostina din Franta. Le-am studiat pe toate din doasca in doasca si desenam din ele. M-au fascinat si mi-au placut benzile desenate realiste, cele cu indieni si cowboy (Captain Apache, Loup Noir, Rahan), fantasy (He-Man), sau cele politiste cu arte martiale (Dr. Justice).

Mai tirziu, prin clasa a 3-a au aparut la chioscurile locale de ziare primele reviste cu supereroi in limba maghiara. Bineinteles ca a fost dragoste la prima vedere. Imi aduc aminte ca la inceput au fost niste albume. Dupa aceea in Ungaria a inceput publicarea traducerilor unor titluri deja celebre in SUA, precum: Superman, Batman, Spider-Man, X-Men, Avengers, Fantom etc. Le-am colectionat pe toate! Ma cunosteau toti vinzatorii de ziare din centru. Citindu-le, am inceput sa le studiez si sa desenez din ele…
Cu suportul si la indemnul parintilor am urmat cursurile Liceului de Arte din Sf. Gheorghe. In timpul anilor de liceu, desenam propriile personaje, copiind stilurile desenatorilor preferati, pe care ii vedeam in revistele maghiare.

Daniel Todoran-Rares: Te rog sa vorbesti despre colaborarea ta cu Zenescope, Dark Horse Comics, Marvel, DC Comics, DC Digital si Warner Bros.

Victor Drujiniu: Primul proiect pe piata americana de comics l-am primit in anul 2008, de la editura Zenescope. Am avut cateva colaborari cu ei, cea mai de seama fiind nuvela grafica: The Waking. In 2010, l-am cunoscut pe cel care urma sa-mi fie agent pentru urmatorii 4 ani, Shon C. Bury. Acesta mi-a prezentat portofoliul celor de la Dark Horse si am fost acceptat imediat. Primul meu proiect cu ei a fost adaptarea oficiala a filmului lui Robert Rodrigues: Predators. Personal, Robert Rodrigues, m-a selectat pentru proiect.

Am lucrat la proiectul personal al presedintelui editurii Dark Horse Comics, Mike Richardson: The Occultist. In perioada colaborarii cu Dark Horse Comics am avut si prima mea colaborare (de scurta durata) cu Marvel, desenind un back-up story in Incredible Hulk.

In 2012 mi s-a oferit deosebita ocazie de a desena 2 numere pentru DC: Justice League Dark (#13, 14) si astfel am inceput o colaborare cu cei de la DC, in special cu cei de la DC Digital. Astfel in 2013 am fost insarcinat sa desenez in adaptarea saptaminala a serialului lor de mare success: ARROW. In toamna anului 2013, am fost selectat de cei de la Warner Bros. sa desenez adaptarea serialului lor: Person of Interest. Insa cel mai important proiect la care am fost alocat, a fost : Batman: Arkham Origins, und am desenat citeva capitole.

Daniel Todoran-Rares: Care este legatura ta cu animatia?

Victor Drujiniu: In 2006, primul meu job a fost la Genius, la Timisoara – primul studio de animatie 3D din tara. Am fost angajat ca storyboard. A fost o experienta extraordinara pentru mine, deoarece am invatat multe lucruri acolo.

Daniel Todoran-Rares: Ce parere ai despre bd-ul romanesc contemporan?

Victor Drujiniu: BD-ul romanesc contemporan… Sincer nu sunt la current cu tot ceea ce se face in tara, insa Harap Alb pare a fi un proiect care a reusit. Mai sunte nuvele grafice desenate de Alexandru Talamba, care sunt foarte bine realizate din toate punctele de vedere si ma bucura sa vad acest lucru. Imi da speranta ca acolo unde exista vointa si niste resurse, se pot face si la noi lucruri de calitate. In orice caz, lucrurile au inceput sa se miste in mod vizibil in ultimii ani, prin aparitia unor titluri lunare de nuvele grafice.

Daniel Todoran-Rares: Cum ai descrie creatiile tale?

Victor Drujiniu: Cum as descrie creatiile mele? Mi-ar placea sa cred ca sunt destul de originale, desi in ziua de azi este aproape imposibil. Sunt influentat de anumiti artisti pe care ii admir si ii studiez. Insa imi place sa cred ca am am reusit sa creez un stil al meu. Asa cum se poate vedea in lucrarile mele, sunt atras de stilul de desen realist. Insa vreau sa cred ca nu ma opresc aici si ca, pe viitor stilul meu va mai suporta schimbari si prin urmare, va evolua.

Daniel Todoran-Rares: Ce ai vrea sa faci si crezi ca nu ai timp, resurse, etc.?

Victor Drujiniu: Oho… mi-ar placea sa fac foarte multe lucruri. In primul rind mi-ar placea sa studiez mai mult – sa fac schite si studii pentru a imbunatati stilul meu in desen. Vreau sa fac sport – alergare, sala, baschet… si, desi sportul chiar este necesar, abia gasesc timp sa il pot strecura cumva in orarul meu saptaminal. Mi-ar placea sa pot citi mai mult, atat literatura universala si de specialitate.

Person of Interest pt DC

Daniel Todoran-Rares: Iubitorii de arta unde te pot (re)vedea? In prezent la ce lucrezi?

Victor Drujiniu: Imi pot vedea lucrarile pe: druje.deviantart.com/gallery
In prezent lucrez la primul meu proiect pe piata din Franta, cu editura Soleil. Nu pot divulga titlul proiectului, din motive lesne de inteles. De asemenea, desenez in continuare pagini saptaminale cu Person of Interest pt DC – www.cbs.com/shows/person_of_interest
Si mai sunt implicat in realizarea a doua nuvele grafice. Mai multe detalii la timpul potrivit.