VIDEO: Bucureştiul a fost capitala animatiei pentru regiunea est-europeană

Timp de o săptămînă, Bucureștiul a fost capitala animației pentru regiunea est-europeană. Nu avem o industrie a animației, nu avem o școală de animație, dar avem un festival dedicat acestei arte. Ma refer la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est. În cadrul festivalului există o competiție dedicată special animatorilor din țările balcanice – Balkanimation. Anim’est este singurul festival de cinema din lume care are asemenea competiție.

În perioada 5-14 octombrie 2012, mascota Anim’est – oița, a recucerit centrul Capitalei. Mai exact, oița a „păscut“ pe bulevardul Magheru, la Cinema Patria și Cinema Studio, încercînd să atragă cît mai mulți spectatori pentru proiecțiile și evenimentele dedicate celei de „a șaptea arte bis“. Misiunea oiței nu a fost ușoară, se știe că multă lume alege multiplexurile, în detrimentul sălilor de cinema vechi. Dar și așa, bucureştenii au fost în număr mare în sălile de cinema din zona Piața Romană. Mă bucur ca în acest an, organizatorii festivalului au decis ca proiecțiile să fie și la cinema Studio – singurul cinematograf din zonă care a fost modernizat. Sala apar­ține Uniunii Cineaștiilor din România (UCIN).

Nu de puține ori, oamenii au stat la coadă la casa de bilete la cinema Patria, așa cum o făceau în urmă cu 20 de ani. Nu întîmplător se spune că Anim’est este cel mai important festival de film din Bucureşti şi al doilea cel mai important din ţară, după Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

În cîteva zile, iubitorii animației au văzut multe filme și au luat parte la evenimentele speciale, precum cel cu Daniel McCoy, de la studioul Pixar, regizor tehnic şi specialist în efecte vizuale pentru o serie de filme de animaţie 3D cunoscute, precum Up, Ratatouille şi Finding Nemo.

De asemenea, un reprezentant al renumitului studio american specializat în animaţie stop-motion Laika a vorbit la Anim’est despre producţiile lor, Coraline şi ParaNorman.

În seara proiecției pentru competiția românească, sala Cinema Patria a fost plină. Pot să spun cu sinceritate că am mai participat și la alte ediții ale Festivalului Anim’est, dar nu am văzut atîta lume la proiecțile românești, ca acum. Este adevărat că, la edițiile trecute, competiția națională se desfășura dimineața la cinema Union, motiv pentru care sala era aproape goală, spectatorii erau creatorii filmelor românești proiectate în Anim’est și cîțiva studenți și liceeni de la arte.

La ediția din acest an, românii au venit în număr mare la competiția românească, cu speranța că vor vedea scurtmetraje interesante. Din păcate, filmele proiectate, unele realizate de amatori și studenți de la UNATC și UNARTE București, au fost slabe. La finalul proiecției, creatorii scurtmetrajelor românești, au fost invitați să urce pe scenă și să spună cîteva cuvinte despre creațiile lor. Am fost uimit să aud că majoritatea sînt amatori care nu au studiat animație. Unul dintre ei se mîndrea că a reușit să facă animația în 2-3 zile, fără să învețe această artă. Acum îi înțeleg şi pe organizatorii Anim’est: aceştia au scos dezbaterea despre filmul românesc de animație din programul festivalului. Pentru a supune dezbaterii, trebuie să ai ce să dezbaţi. Filmele de animație românești proiectate la ediția care tocmai s-a încheiat suferă la toate capitolele, mai ales la scenariu și regie.

Trebuie să menționez că proiecția cu filmele de animație românești a început cu o pauză de cîteva minute bune. Imediat ce a fost afișat titlul competiției, ecranul cinematografului s-a înnegrit și s-a făcut liniște. Nu știu dacă momentul a fost regizat de organizatori, dar tind să cred că a fost partea cea mai sinceră despre situația animației românești contemporane. Personal, eu aș fi premiat acest moment – liniștea din lumea animației românești. De la primirea Marelui Premiu al Festivalului International de Film de la Annecy, unul dintre cele mai importante festivaluri de animație din lume, pentru filmul românesc Crulic – Drumul spre dincolo, nu se mai întîmplă nimic.

Feliile de cozonac cu fața oiței Anim’est, comercializate în foaierul cinematografului, au fost bine-venite în timpul proiecției cu filmele românești. În locul pop corn-ului tradiţional, spectatorii și-au umplut timpul creînd scenarii despre ceea ce mănîncă și despre ceea ce văd pe ecran. Vorba unui spectator – mai lipseau lumînările și credeam că sîntem la parastasul animației românești.

Toți ne-am trezit din „actul creativ colectiv“ din momentul difuzării spotului Anim’est la finalul proiecției românești. Join the Miracle of Animation!, Ogilvy a conceput un spot memorabil pentru Festivalul Anim’est, Doi păstori (sau, neoficial, Iisus din ceapă). Regizor este Ali Ali, renumit pentru spotul publicitar Never Say No to Panda.

„Noul spot Anim’est, Doi păstori, are un umor aparte. Am început cu oi care se dezbrăcau, am avut ciobani perverşi şi un controlor speriat… era momentul pentru un miracol. Tot un cioban, tot o stînă, dar de data asta animaţia îşi face o apariţie înălţătoare într-o ceapă românească. Ce putea fi mai estic de atît?“, explică Cristian Simion, Group Creative Director Ogilvy.În realizarea spotului, din partea Ogilvy au fost implicaţi Dani Macarie, Albert Nica, Cristian Diţă, Cristian Simion şi Oana Boghici.

Premianţi

Revenind la atuurile Anim’est-ului, mă bucur că am avut ocazia să vizionez filme de animație de bună calitate, precum Arrugas/ Riduri. Am fost impresionat de această ecranizare a romanului grafic al lui Paco Roca. Filmul de animație Arrugas/ Riduri este regizat de Ignacio Ferreras. Cei interesaţi să afle detalii despre ecranizare l-au avut la dispoziţie pe unul dintre scenarişti, care a venit în sală dornic să ne vorbească despre munca şi implicarea sa emoţională în realizarea peliculei.

Mi-a plăcut și lungmetrajul de animaţie ceh Alois Nebel care a primit Premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj la ediția din acest an a Anim’est-ului.

Trofeul Anim’est merge anul acesta în Belgia. Oh Willy… (regia: Emma De Swaef, Marc James Roels, 2012) i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare, întrucît este „o realizare minunată care arată exact așa cum se simte: sensibil și tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoții“. Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima vizită la Anim’est, ea câștigînd în 2009 mențiunea specială a juriului la categoria film studențesc.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, a fost acordat filmului Alois Nebel (regia Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru „povestea puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil“.

Premiul pentru Cel mai bun film de Scurtmetraj, oferit de Opel, a fost adjudecat de filmul Tatăl/ Father (regia Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croația-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relații părinte-copil eșuate care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animație: aceea de a face invizibilul vizibil“.

Juriul a acordat două mențiuni speciale pentru filmul de scurtmetraj“, pentru Bendito Machine IV (regia Jossie Malis, Spania, 2012), surprinzător de la început pînă la ultimul cadru, și pentru Despre uciderea porcului/ About Killing the Pig (regia Simone Massi, Italia, 2011).

Filmul finlandez Roire/ Swarming (regia Joni Mannisto, 2011) a primit trofeul pentru Cel mai bun film studenţesc în timp ce Premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Bulgaria, pentru O zi anunțată/ Rew Day (regia Svilen Dimitrov, 2012). Juriul compus din Ullo Pikkov, Elizabeth Harkman și Andrei Gorzo a apreciat povestea construită inteligent și frumusețea desenelor.

Anul acesta, Premiul pentru Cel mai bun film românesc, a purtat numele „Viorica Bucur“, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor de animaţie. Trofeul a fost oferit de Mădălina Roșca – din partea Asociației Make a Point – filmului Hunger (regia Alexei Pătrașcu, 2010).

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip, a fost acordat clipului Have you seen my sister Evelyn (regia Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru „o tehnică surprinzătoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formația în scenariu, totul într-o animație ingenioasă, cu o idee nouă, simplă, care integrează perfect muzica“, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a fost oferit Germaniei (Fish Face, regia Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj din sec­țiunea „Minimest“, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Crăciun cu Clopoței/ Jingle All the Way (regia Chel White, SUA, 2011).

Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea „Animash“, oferit de Sony, s-a acordat filmului Cheia lipsă/ The Missing Key (regia Jonathan Nix, Australia, 2011), o poveste emoționantă pusă în imagini spectaculoase și tandre.

În perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmărită o selecție de filme de la Anim’est 2012, iar între 1-4 noiembrie, are loc cea de-a doua ediție Anim’est Chișinău.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului Media al Uniunii Euro­pene, al Ogilvy şi al SmartPoint.

Sursa foto: Anim’est

*Cronica de festival a fost publicata in revista Observator cultural

 

Update: Am remarcat doua exercitii de animatie in cadrul competitiei nationale la Anim’est. Este vorba despre Obiect pretios/ Precious Thing, regizat de Elena Cristina Iordan si Usor pentru oricine/ Easy Is for Everyone, regizat de Paul Muresan si produs de ong-ul Tasuleasa Social. Animatia lui Paul este despre un paianjen (voce: Marcel Iures) care spune povestea adevarata a construirii unei tari intr-o alta tara.