Empire Film a lansat DVD-ul si Blu-ray-ul cu cel mai recent film semnat de Quentin Tarantino, Django Unchained/ Django dezlănțuit. Inceputul filmului are parte de animație. De asemenea, filmul are efecte vizuale reușite.
Acţiunea are loc în sudul Statelor Unite, cu doi ani înainte de Războiul Civil. Django (interpretat de Jamie Foxx) este un sclav al cărui trecut plin de violenţă îl aduce în serviciul lui King Schultz (interpretat de Christoph Waltz), un vânător de recompense aflat pe urmele a doi ucigaşi, fraţii Brittle. Django este singurul care poate să-l ajute să ajungă la ei. În schimb, Schultz îi promite să-l elibereze. Când misiunea lor se încheie cu succes şi Django este eliberat, el decide să rămână alături de Schultz şi continuă să-i vâneze împreună pe cei mai căutaţi criminali. Însă scopul final al lui Django este găsirea şi eliberarea Boomhildei (interpretată de Kerry Washington), soţia de care fusese despărţit cu mult timp în urmă.
Căutările îi conduc la Calvin Candie (interpretat de Leonardo DiCaprio), proprietarul lui “Candyland“, o plantaţie pe care sclavii sunt trataţi într-un mod absolut inuman. Interesându-se de soarta Broomhildei sub tot felul de false pretexte, Django and Schultz trezesc suspiciunile lui Stephen (interpretat de Samuel L. Jackson), sclavul de încredere al lui Candie. Mişcările le sunt urmărite şi riscă să fie prinşi şi adevăratele lor intenţii date în vileag. Dacă vor să scape şi să o elibereze pe Broomhilda, ei trebuie să aleagă între individualism şi solidaritate, între sacrificiu de sine şi supravieţuire.
Este un film bun – un western atipic și modern. Toți actorii din film joacă bine.
O să aveți parte de umor de calitate, violență și… multă acțiune.
“Cineastul american foloseşte muzica maestrului Ennio Morricone, multe cadre fiind clar trimitere la filmele violente ale lui Sergio Leone. Chitară, operă, hip hop chiar – care dă foarte bine – se îmbină la ţanc într-un soundtrack reuşit”, scrie criticul de film Cristina Zaharia pentru port.ro.
Povestea filmului a început în urmă cu zece ani, când regizorul şi scenaristul Quentin Tarantino a avut ideea personajului principal, Django. “Ideea iniţială a fost aceea a unui sclav care devine vânător de recompense. Imediat ce m-am apucat să scriu, imaginea lui Django s-a conturat. La început, el era doar un sclav dintr-o familie de sclavi din generaţie în generaţie. Însă pe măsură ce scriam, personajul îşi revela noi aspecte şi profunzimi.” îşi aminteşte regizorul. Deşi acţiunea are loc în Sud, Tarantino a fost de părere că povestea lui Django este foarte potrivită pentru un western. “Dintotdeauna mi-am dorit să fac un western, deoarece filmele de genul western-spaghetti-au fost preferatele mele.”, mărturiseşte regizorul. Pentru el, acestea reprezintă, în esenţă, înfruntarea între bine şi rău.
Numele “Django” este familiar fanilor genului. Cel care a interpretat pentru prima oară personajul cu acest nume a fost Franco Nero, în 1966. “În Austria, de unde sunt eu, toate filmele de genul western-spaghetti aveau, în versiunea germană, numele ‘Django’ în titlu, chiar dacă în film nu exista niciun personaj cu acest nume. Era un fel de cuvânt-cheie, care indica imediat despre ce gen de film e vorba.”, explică actorul Christoph Waltz.
Tarantino a finalizat scenariul pe 26 aprilie 2011, când l-a prezentat colegilor săi din echipa de realizatori. Reacţia a fost pozitivă. Producătorul filmului, Reginald Hudlin a fost impresionat de descrierea extrem de realistă a sclaviei din anii care au precedat Războiul Civil. “Trebuie să ne amintim nu numai părţile bune, ci şi cele rele din istoria noastră. Nu vom reuşi să ne bucurăm de ceea ce este bun până nu cunoaştem trecutul şi eroismul celor care s-au confruntat cu această situaţie şi au biruit. Chiar dacă personajele filmului sunt ficţionale, ele reprezintă sute, chiar mii, de femei şi bărbaţi, albi şi negri, care s-au opus sclaviei, ducând la abolirea ei.”, spune Hudlin.
Quentin Tarantino este unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de film la ora actuală. Ultimul său film, Inglourious Basterds, prezentat în deschidere la Festivalul de Film de la Cannes, a fost nominalizat la opt Premii Oscar, printre care cele pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cea mai bună realizare regizorală. De asemenea, filmul a fost distins cu şase nominalizări la Premiul BAFTA şi patru la Globul de Aur.
Filmul care l-a adus în atenţia publicului şi a criticii a fost Reservoir Dogs, care a fost prezentat în premieră la Sundance Film Festival, film la care Tarantino a contribuit în tripla ipostază de scenarist, regizor şi interpret, alături de Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi şi Harvey Keitel. Ca urmare a succesului avut de film, Tarantino a vândut scenariul unui alt film, True Romance, care a fost regizat de Tony Scott, cu Christian Slater şi Patricia Arquette.
Pentru următorul său film, Pulp Fiction, Tarantino apare în aceeaşi triplă ipostază de scenarist, regizor şi interpret, alături de John Travolta, Bruce Willis, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer şi Christopher Walken. Filmul a fost distins cu numeroase premii, printre care Globul de Aur şi Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu şi Palme D’Or la Cannes în 1994.
Tarantino a realizat scenariul şi regia filmului Jackie Brown, care i-a avut în distribuţie pe Pam Grier, Robert Forster, Samuel L. Jackson, Robert De Niro, Bridget Fonda şi Michael Keaton. Pentru acest rol, Pam Grier a fost nominalizată la Globul de Aur şi la Premiul SAG pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Robert Foster a fost distins cu o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, iar Samuel L. Jackson a obţinut Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin.
Printre realizările lui Tarantino se mai numără filmele: Kill Bill vol. 1, Kill Bill vol. 2, ambele cu Uma Thurman în rolul principal, Death Proof, cu Kurt Russell şi Zoë Bell în rolurile principale, From Dusk Till Dawn, în regia lui Robert Rodriguez, la care Tarantino a fost co-scenarist şi interpret, alături de George Clooney şi Salma Hayek, Sin City (regizor invitat), Four Rooms, regizat în colaborare cu Robert Rodriguez, Allison Anders şi Alexandre Rockwell (Tarantino fiind şi scenarist şi producător executiv), precum şi episoade din serialele CSI şi ER.
De asemenea, el a fost producător executiv al filmelor: Hostel şi Hostel: Part II, în regia lui Eli Roth, Killing Zoe, al lui Roger Avary, Daltry Calhoun, în regia Katrinei Bronson şi From Dusk Till Dawn, al lui Robert Rodriguez.