La Oscar, rezultatul a fost previzibil la categoria Cel mai bun lungmetraj de animație. Nu cred că cineva s-a mirat că cei de la Disney au luat Oscarul pentru lungmetrajul de animație Pixar Brave/ Neînfricată. Din cele cinci nominalizări la categoria Cel mai bun lungmetraj de animație, trei au fost Disney (Frankenweenie, Wrech-It Ralph/ Ralph Strică Tot și Brave/ Neînfricată).
Roșcata Pixarului, prințesa atipică a companiei Disney, a reușit să învingă concurența din cadrul companiei Disney. ParaNorman realizat de renumitul studiou Laika și producția Aardman – Sony Pictures Animation The Pirates! Band of Misfits, nominalizate la Orcar pentru Cel mai bun lungmetraj de animație, nu au reușit să învingă valul Disney. Pentru un film ca Brave, realizat în 7 ani, cu probleme de tot felul, dar și cu scandaluri mediatice în urma schimbării regizoarei Brenda Chapman de la cîrma producției Pixar, bănuiesc că acest Oscar este o minune pentru acest studiou de animație dezvoltat de Steve Jobs. Vă reamintesc că filmul de animaţie Brave îi este dedicat lui Steve Jobs, cel care a cumpărat Pixar în 1986.
Animatorul George Aleco Sima, românul care lucrează în industria animației din SUA, a declarat anul trecut, pentru animationmagazine.eu, că filmul de animație Brave nu aduce nimic nou. “Este vorba doar despre faptul că este un personaj feminin în rolul principal – o premieră pentru Pixar. Filmul are un mesaj feminist. Este despre femeia care vrea să fie tratată în mod egal cu bărbatul atît în societate, cît și în filme. Atuul producției Pixar este calitatea animației faciale – în mod special în cazul personajului vrăjitoarei, care se ridică la nivelul fluidității animației 2D din trecut a filmelor Disney, sau a producțiilor 3D, precum Megamind, realizată de DreamWorks Animation. Filmul Brave este destul de bun și antrenant. Caracterul fetei amintește un pic de caracterul fetei din filmul de animație DreamWorks, How to Train your Dragon”.
Disney s-a impus și la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, la Oscar. Este vorba despre Paperman regizat de John Kahrs. Scurtmetrajul a rulat în sălile de cinema, în deschiderea lungmetrajului de animație Disney Wrech-It Ralph/ Ralph Strică Tot. Paperman este o poveste simplă, minimalistă, cu o animație care se apropie de stilul caracteristic producțiilor clasice. Este interesant că pentru această animație care se apropie de stilul clasic – 2D, s-a folosit o tehnică inovatoare, apelînd la animația computerizată – 3D.
Povestea Paperman este despre un tînăr funcționar din Manhattan-ul unor decenii trecute, un singuratic, al cărui destin se schimbă dintr-o dată atunci cînd face cunoștiință cu o frumoasă fată pe peronul metroului. Cînd crede că fata visurilor sale a dispărut pentru totdeauna, are norocul să o zăreasca la fereastra unui zgîrie-nori, peste drum de biroul său. Îndrăgostit, tînărul încearcă să îi atragă atenția fetei, aruncînd avioane din hîrtie, dar din păcate nu reușește. Totuși, avioanele de hîrtie fac tot posibilul ca cei doi să se reîntîlnească în același loc unde s-au văzut prima oară – pe peronul stației de metrou.
Pentru Cele mai bune efecte vizuale, Oscar-ul a fost oferit filmului Life of Pi/ Viața lui Pi, regizat de Ang Lee.
Conform caietului de presă a filmului, „Life of Pi/ Viața lui Pi reprezintă un salt înainte pentru ştiinţa şi arta cinematografică, comparabil cu efectele vizuale din Titanic, cu revoluţia 3D declanşată de Avatar şi cu grafica computerizată din Planeta maimuţelor: Invazia, care a oferit expresivitate şi profunzime fără precedent personajului Caesar”
Animatorul George Aleco Sima, românul care lucrează în industria animației și a efectelor vizuale din SUA, crede că intrarea în faliment a companiei de efecte vizuale Rhythm and Hues, cea care a realizat imaginile impresionante din film, i-a impresionat pe cei care au votat pentru Oscar. “S-a făcut mare zgomot de asta și mulți au votat pentru ei să cîștige. Mă bucur pentru ei, dar cred că este prea tîrziu pentru industria de efecte vizuale din America”, a afirmat George Aleco Sima pentru animationmagazine.eu.
Foto: în imagine Mark Andrews și Brenda Chapman, regizorii filmului de animație Brave