Moldovenii au realizat un film de animatie despre plictiseala. Of. Nu avem filmul integral, dar avem trailer si making of

Ce inseamna plictiseala? De ce ne plictisim? Cum putem scapa de plictiseala? Nu stiu ce faceti voi cand va plictisiti, dar eu nu fac nimic 🙂 De ce va spun despre acest lucru? Ieri am avut ocazia sa vad un scurtmetraj de animatie basarabean despre… plicitiseala. Nu pot sa va ofer filmul integral. Mai jos aveti trailerul si making of-ul.

Este un film fain. Trebuie sa ma credeti 🙂 Acest scurtmetraj a reusit sa ma scoata din starea mea mentala si emotionala negativa. Vreau sa spun ca am scapat de plictiseala 🙂 Felicitari, Vlad Bolgarin! Filmul tau este un medicament bun pentru a elimina plictiseala din viata noastra.

„Personajul traieste o rutina urbana si ofteaza mereu. Protagonistul reprezinta omul contemporan care trece prin viata fara sa constientizeze existența sa. Acest oftat vine ca un ultim semn din adancurile sufletului sau amortit” (Vlad Bolgarin)

Am citit undeva despre plictiseala, ceva interesant. Acum o sa par inteligent 🙂 Plictiseala este vazuta de catre specialisti ca o boala. In studiul realizat de Gheorghe Coman, Psihologie Cuantica, plictiseala este descrisa astfel:

„Plictiseala este o boala a sufletului modern, este o stare emotionala negativa in decursul careia individul resimte lipsa dorintei de actiune, dar si senzatia subiectiva ca trecerea timpului are loc cu dificultate. Explicatiile plictiselii includ sentimentul de gol al fiintei moderne” (sursa: www.monitorulcj.ro)

Revenim la film, Of este povestea unui om care ofteaza tot timpul. Ofteaza pana se usuca de tot si ramane doar piele si os. Nu va speriati, filmul are un final fericit, colorat si vesel.

„Acest film este prima mea animatie și este un film de master la regie film de animatie la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Am obtinut finantare de la CNC Moldova.

Filmul a costat 25.000 de eruo, mai putin de jumatate din suma au provenit de la CNC Moldova.

Am avut si o contribuțte generoasa din partea Asociatiei pentru Cultura si Arta „Arbor” condusa de Victoria Nagy Vajda. Acest om minunat a reusit sa stranga bani din diaspora moldoveneasca pentru film.

Filmul a fost proiectat in premiera mondiala in aprilie 2019 la Busan International Short Film Festival in Coreea de Sud, dupa care am avut parte de mai multe selectii importante, precum Sarajevo Film Festival, Animest, Palm Springs Animation Film Festival, etc.

Am inceput sa facem animatie pe hartie, desen 2D cu creionul, iar cand am realizat ca ne miscam foarte lent, am decis sa trecem la desen 2D la computer si sa angajam animatori. La final, 1/3 este animata pe hartie, iar 2/3 la computer. Toata animatia primara a fost redesenata de alta echipa de artisti, in aceasta stilistica specifica.

Echipa a formata din colegi de facultate de la animatie: Lucia Lupu si Doina Titanu. Doina este designerul filmului. Tot ea a realizat toate fundalurile, care sunt in jur de 100 de desene unice. Lucia m-a ajutat la productia si scenariul filmului, apoi a realizat si cateva animatii, insă cel mai mult a contribuit la redesenarea stilizata a animatiei si colorizarea productiei. Eu am semnat regia, scenariul, productia, dupa care am făcut cateva din cele mai simple animatii si am editat filmul.

Au participat si urmatoarele persoane: Ruslan Hodjaev-Anghel, Oleg Condrea, Constantin Fana, Alexandra Graur, Aliona Ciobanu, Valentin Stavila, Octavian Curoșu, Victor Ciobanu, Larisa Glinca, Vitalie Glinca, Radu Zariciuc, Valeria Podborski si The Wax Road.

Am imprumutat cateva piese împrumutate de la compozitorul Shawn James Seymour” (Vlad Bolgarin)