Victor Antonescu a uploadat pe YouTube 4 episoade din serialul de animatie Misiunea spatiala Delta – Relicva, Recuperare ratata, Planeta oceanelor, Roboti si Roboti. Toate 4 episoade sunt regizate de Victor Antonescu.
In 1981 Victor Antonescu a lansat Misiunea spatiala Delta in cadrul studioului Animafilm.
Victor Antonescu a declarat ca ideea de a realiza un serial SF este foarte veche. In anii ’60 Victor Antonescu a discutat despre acest proiect cu Victor Kernbach – pentru scenarii si cu Victor Wegemann – pentru scenografie.
„Daca pe Wegemann l-am convins sa participe la noul serial, pe Kernbach nu am reusit.
In 1981, dupa ce am schitat citeva idei asupra viitorului serial, am avut deosebita sansa de a-l cunoaste pe Andrei Bacalu, care s-a atasat de idee si astfel a luat nastere scenariul primului episod – Planeta oceanelor din viitorul serial Misiunea spatiala Delta.
Calin Cazan a facut echipa cu Mircea Toia si Constantin Paun.
„Am avut scenarii foarte bune, decoruri realizate de Victor Wegemann, animatie dupa filmare reala, cu colaborarea lui Sandu Stefan, un foarte bun operator si o echipa proaspata, formata din mers”, a afirmat Calin Cazan. Acesta a adaugat ca echipa sa a avut de realizat 13 episoade (standard de televiziune), echipa lui Tica Paun a avut de realizat 4 sau 5 episoade, Mihai Surubaru a aparut pe parcurs si a incercat si el sa realizeze un episod, care nu a intrat in lungmetraj. „Pentru lungmetraj, pentru ca Animafilm nu mai avusese asa ceva, adica un film mare facut din serial, am adaugat un episod de legaturi care a avut deviz separat si a inglobat costurile. Dar asta e bucatarie. Dupa aceea a urmat Fiul stelelor, cu aceeasi formula, la care s-a adaugat la co regie Dan Chisovsky” (Calin Cazan).
Conform website-ului Wikipedia, Misiunea spatiala Delta reprezinta primul lungmetraj SF produs in Romania, o continuare a serialului omonim realizat de echipa lui Victor Antonescu.
Proiectul Delta a fost conceput pentru a stabili un dialog intre civilizatiile intergalactice. La bordul navei a fost admisa si o ziarista extraterestra. Curind, ea si capitanul observa ca supercreierul ce controla nava poate sa actioneze neprogramat. In final, isi dau seama ca acest fapt se datoreaza frumusetii jurnalistei, care devine astfel victima nemilosului creier.
Costurile productiei
Calin Cazan isi aduce aminte ca un episod costa peste 200 mii lei. „Pentru comparatie, in perioada respectiva o Dacia 1300 costa 80 mii lei. Din 200 mii lei, o treime se duceau pe salarii”
Victor Antonescu este de parere ca productia unui episod costa intre 250.000 si 270.000 lei si se ajungea in final la un deviz de circa 2,5 milioane lei. In perioada respectiva un lungmetraj de fictiune costa avea un deviz de peste 3,5 milioane lei.
Din culisele productiei
„Daca primele episoade le-am realizat intr-un ritm de doua filme pe an, la sfirsitul anului 1982, dupa ce am realizat Planeta oceanelor (1981) si urmatoarele doua episoade – Recuperare ratata si Relicva, directorul studioului, la solicitarea centralei Romaniafilm, au decis sa atraga si alti realizatori la finalizarea serialului intr-un timp mai scurt. Astfel, serialul a beneficiat de noi echipe angajate in realizarea celorlalte 10 episoade. Norma stabilita pentru ca un serial sa fie acceptat la export, era de minimum 13 episoade. Pentru a putea distribui o serie, producatorul era obligat sa dispuna de cite 13 episoade pentru fiecare sau in cazul mai multor serii, in multiplii de 13 ( 26, 39, 52, etc.). Astfel, sunt antrenati la acest proiect si alti realizatori precum, Mircea Toia, Calin Cazan, Dan Chisovsky si Constantin Paun.
Serialul de 13 episoade se incheie in 1984 sau 1985.
In 1983 am decis sa incetez sa mai particip la continuarea serialului, indreptindu-mi gandurile catre alte proiecte, printre care si un lungmetraj care in final se va numi Uimitoarele aventuri ale muschetarilor. Motivul: Manierele diferite si tehnicile folosite erau neconforme cu stilul in care am pornit, dupa episodul Roboti si Roboti”, a declarat Victor Antonescu.
„In Ucraina, de exemplu, un animator avea atasat un stilizator care-i curata desenele, un intermediarist care facea desenele intermediare dintre capetele de animatie, conform schemei si un stilizator care curăţa desenele intermediare. Deci pe o scena de animatie semnau 4 oameni. La noi animatorul era obligat sa curete singur desenele, asa ca intermediaristul trebuia doar sa faca desene curate intre desenele animatorului. Economie, economie, economie…
Asistentul de regie urmarea desenele in sectia Contur-Culoare, unde desenele erau copiate pe folii de acetofan. Presupun ca cel putin 3 conturiste (copiau desenele in tus) si 3 coloriste (colorau pe partea cealalta a foliei, pentru a nu distruge conturul).
Se adauga filmarea – operator de platou si asistenta, montaj pozitiv – o monteuza, sunetist (ma rog, inginer sunet; ei improvizau sau inregistrau, finalul era al mixajului, care era pe mina Erikai Nemescu, un om cu o multime de idei, cu rabdare fara margini si mult profesionalism).
Dupa ce se aproba totul, se intra la montaj negativ, unde totul se facea orbeste, dupa cifrele de pe pozitiv” (Calin Cazan).
In concluzie, productia avea 2 coregizori, 3 animatori, 3 intermediaristi, 1 asistent regie, 1 sef productie, 3 conturiste, 3 coloriste, 1 operator probe, 1 operator imagine si sunet, 1 asistent operator, 1 monteur pozitiv, 1 inginer sunet, 1 inginer mixaj. 1 monteur negativ. Au fost 23 de oameni care au lucrat la productia Misiunea spatiala Delta.
In echipa eram 2 co regizori, care faceau si animatie, 3 animatori oficiali si 3 intermediaristi, care treptat au incepua sa faca si scene de animatie. Plus asistentul de regie care era un fel de legatura cu sectia Contur-Culoare.
Aici apare si operatorul de probe care filma scenele pe negativ si le trimitea la Buftea, la laborator.
Mai faceam si noi mici smecherii. De exemplu pentru filmările reale facute de Sandu Stefan, ii faceam ceva animatie la filmele lui. Sau il mai prindeam o saptamina – doua pe deviz. Desi nu prea avea el nevoie de maruntisuri.
Realizarea filmului a durat 4 – 5 luni” (Calin Cazan).
„Calin Cazan, care a fost animator in echipa mea, a inceput sa lucreze la noile episoade alaturi de Dan Chisovsky si Mircea Toia, participind la incheierea serialului. Pe parcursul realizarii celor 4 episoade, am beneficiat de aportul a 7 animatori: Valentin Eliseu si Marian Mihail (la toate cele 4 episoade), Calin Giurgiu, Florea Petre, Florin Saceanu si Mihai Sinpetru (la 3 episoade), iar Calin Cazan la un singur episod.
Imi mai amintesc citeva titluri din cele realizate de colegii mei – Noul Keno, Infruntarea si Andra. Din cate tin minte, in 1988, Mircea Toia incheie lungmetrajul Fiul stelelor, film in care foloseste o parte din animatia deja existenta in serialul Misiunea spatiala Delta” (Victor Antonescu)